"Jag sket i skolan"

Friidrotts- kaptenen om VM, vilda ungdomsår & dopade greker

SPORTBLADET

ANNECY

Fem år som yrkesmilitär tog honom inte längre i graderna än sergeant.

Men de närmaste veckorna kommer han att vara Sveriges hetaste kapten.

Möt friidrottens förbundskapten Ulf Karlsson, 56, som växte upp med ständiga B i ordning och uppförande, skolkade från skolan och startade ledarkarriären som anförare av ett vilt ungdomsgäng i Karlstad.

Foto: PETER KJELLERÅS
INGEN SÄRBEHANDLING Ulf Karlsson bygger ett lag av extrema individualister. Målet är att få alla att känna sig som en del av gruppen.

Ulf Karlsson är idag en flitig föreläsare och debattör, men berättar att hans enda utbildning är - LHS.

- Livets hårda skola, säger han.

- Jag var en fanatisk idrottskille när jag växte upp och det var väl mycket därför jag sket i skolan. När jag var 13 år 1960 skolkade jag under hela Rom-OS. Jag satt hemma och såg på tv och lyssnade på radio i stället.

- Jag har ingen akademisk utbildning, har inte ens tagit studenten. När jag gick i grundskolan hade jag B i ordning och uppförande flera år i rad och tog aldrig hem en läxbok. Och jag var med i ett gäng på fem, sex grabbar och ledde väl skarorna då vi slog sönder en del fönster. Men det var i ungdomligt oförstånd.

- Man ändrar sig med åren.

Ja, sannerligen.

I dag är just ordning och uppförande två av ledorden i Ulf Karlssons eget ledarskap.

Just nu är han i franska Annecy med sin VM-trupp i friidrott, på ett av de förläger han infört inför varje mästerskap.

Du vill göra ett lag av individualister och stjärnorna ska inte särbehandlas. Men är det inte precis tvärtom i friidrott?

- Nej, grundfilosofin är att alla ska känna sig lika betydelsefulla i gruppen. Det skapar en trygghet och harmoni, som gör att man kan gå ut och prestera bättre. Jag tror det är jävligt viktigt. Även för de bästa.

Hur mycket betyder det mentala i ett VM?

- Mycket mer än vi tror. Jag anser att vi underskattat det tidigare. Det ligger med som en oerhört viktig del i begreppet formtopp. Vi kallar det mästerskapsskicklighet. Att ha en beredskap mot allt. Att klara av alla möjliga och omöjliga situationer utan att påverkas negativt. Går vi 20 år tillbaka hade vi många skickliga friidrottare som inte lyckades då det gällde. Nu är det nästan tvärtom. Vi är bäst när det gäller.

Inga "ryggsäckar"

Under sim-VM talade simningens tidigare förbundskapten Hans Chrunak om "ryggsäckar", att för dåliga idrottsmän i en trupp kan sänka de bättre?

- Jag håller inte med om det. Är man tillräckligt mentalt stark, då påverkas man inte. Starka kan lyfta sämre däremot. Vad som hände i sim-VM var att de tre starkaste medaljkandidaterna gick i bassängen första dagen och misslyckades. Det satte sedan sin prägel på hela VM.

- Vi är i samma situation inför VM i Paris, när Carolina Klüft, Christian Olsson och Stefan Holm tävlar de första tre dagarna. Lyckas de kan det lyfta hela laget.

Hur många av de som ställer upp i Paris är eller har varit dopade tror du. I procent?

- Den där frågan är jävligt svår att besvara. Jag börjar bli lite kluven. Jag tror fler långlöpare är dopade än vad som visat sig. Kenyaner och så vidare. I de grenarna har man nästan tagit för givet att inga varit dopade. Men titta på skidor och titta på cykel. Varför skulle det då inte finnas i långlöpningen. Men det är svårt att säga någon procentsats. Totalt sett är det inte så stor procent, men det är få nationer som står för den procenten. Det har med moral och tradition att göra.

Det blev nästan diplomatiska förvecklingar då du antydde att grekerna dopar sig?

- Ja, det blev ett jäkla hallå. Men det finns stor anledning att ha misstankar. Men det är svårt att säga något utan bevis. Nu har de grekiska myndigheterna gått ut hårt i dopingfrågan inför OS. Jag hoppas bara att det inbegriper deras egna idrottare. När vi var på träningsläger på Cypern stängde grekerna in sig och tränade med vakter utanför. Det var både k-pistar och kommunikationsradio. Ingen jävel kunde komma åt dem. Vi svenskar hade besök av både Wada och RF och de testade totalt 40 simmare och friidrottare. När WADA var där, stod det tre grekiska stavhoppstjejer intill som såg ut som bergsgorillor. Men dem verkade det inte intressant att testa, trots att vi försökte göra dopingkontrollanterna uppmärksamma på dem.

Nu skulle ju en grekisk förbundskapten kunna säga samma sak. Titta på svenskarnas framgångar, de måste vara rådopade!

- Ja, men han kan inte peka på något annat än våra framgångar. Våra friidrottare står till förfogande jämt. Där har du den avgörande skillnaden. Våra bästa friidrottare är testade hur många gånger som helst. De är rena.

Klüft väcker känslor

Vem är den bästa svenska fri-idrottaren i dag i dina ögon?

- Jag tycker det är många som imponerar. Jag är jävligt imponerad av flera. Sedan tycker jag kanske att Carolina Klüft är speciell i kraft av sin personlighet. Hon har en unik utstrålning. Hon berör en väldigt mycket. Men som idrottare vet jag inte om hon är så mycket bättre än Kajsa eller Christian Olsson. Men Carro väcker känslor.

Innerst inne, vad tycker du om Carolina Klüfts beslut att inte hoppa längd i VM?

- Jag tycker hon ska vänta med beslutet. Det har jag sagt hela tiden. Mycket kan hända på de fyra dagar som är mellan sjukamp och längd. Hon kan vänta till dagen innan längdkvalet med att bestämma sig. Men vad hon än väljer så respekterar jag henne för det.

ULF OM...

Mats Wennerholm