Skoog och Allbäck återförenas på fotbollsplanen?

De spelade i samma hockeylag som små

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Två killar från samma trakter.

Länge lagkamrater i Hovås.

Men märk väl:

I hockeylaget.

Återförenas Niklas Skoog och Marcus Allbäck på fotbollsplanen på onsdag?

Allsvenskans hetaste spelare heter Niklas Skoog, men han var länge iskall i förbundskaptenerna Tommy Söderbergs och Lars Lagerbäcks ögon.

Men det svänger fort.

Mattias Jonsons återbud öppnade dörren för Malmöanfallaren till landslaget och landskampen mot Grekland på Idrottsparken i Norrköping på onsdag kväll.

Tre landskamper i King's Cup i Bangkok i vintras och ett inhopp på 25 minuter mot Tjeckien i Teplice i november...fler blågula uppdrag har det inte blivit för 29-åringen från Göteborg.

I Teplice spelade han bredvid Marcus Allbäck.

Två gamla kompisar från skolåldern - som aldrig burit samma klubbdress. I fotboll.

Spelade hockey ihop som barn

Mindre känt är att de spelade ishockey tillsammans i många år.

- Det är många år sedan, vi var forwards båda två. Marcus är ett år äldre, men jag fick äran att spela tillsammans med honom lite grann. Jo, vi har känt varandra länge, säger Niklas.

Du kom inte med i den ursprungliga truppen till Greklandsmatchen. Hur tog du det?

- Jag blev inte rasande som det stod i en tidning. Det var helt fel och det har jag förklarat för Tommy Söderberg. Jag har aldrig heller sagt att jag blev besviken. Däremot blev jag förvånad. Jag är i bra form och dessutom var jag reserv inför EM-kvalet mot Ungern.

Han var en av de mest framträdande spelarna i King's Cup i Thailand i februari. Fyra mål på tre matcher var ett facit som fick röster att höjas för en chans i större sammanhang.

Den kom inte.

"Jag blev oerhört glad"

Den verkade heller inte komma i Norrköping på onsdag - trots att Skoog är allsvenskans mest omtalade spelare just nu. Men efter Mattias Jonsons återbud (blödning i låret) och söndagens målfest - hattricket i 6-0-kvaddningen av Hammarby - kunde förbundskaptenerna inte undgå att ringa Niklas.

- Jag blev oerhört glad och har sovit mycket gott i natt, säger Niklas.

Tror du att du får chansen nu?

- Svårt att säga vad som är en chans. Man kan få en halvlek och göra två mål eller en halvlek och det går åt pipan. Men jämfört med Thailand är det är helt klart en mycket viktigare match. Då var det bara inhemska spelare med. Nu är det en landskamp inför EM-kvalet.

Skoog är tillsammans med Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck de tre renodlade anfallarna i truppen.

Frågan många ställer: Får han spela?

Tommy Söderberg håller masken och helgarderar.

- Det finns mycket att väga in. Det är ett EM-kval att ta hänsyn till, men dagsform är också avgörande.

- Jag skulle tro att de (förbundskaptenerna) vill spela ihop laget, säger Skoog.

Men här får han uppbackning - av Zlatan Ibrahimovic.

- Han har bevisat att han är värd en chans i landslaget, utan honom hade MFF inte varit så bra som dom är, säger Zlatan.

Gott minne från Idrottsparken

Skoog talar inte gärna för högt i egen sak, men konstaterar:

- Jag var väldigt ensidig som spelare tidigare, bara en bollmottagare. Nu går jag mycket mera i djupled och har utvecklat det spelet.

Räcker det för en chans? Om så, kan han damma av ett gott minne från Idrottsparken. När Skoog vann skytteligan 1995 gjorde han alla tre målen när Frölunda bröt IFK Norrköpings över två år långa förlustfria svit på hemmaplan.

- Jag kommer faktiskt ihåg alla målen, säger Niklas.

Henrik Skiöld/TT