Tobias Linderoth tar ny sats i landslaget

Tillbaka efter elva månader

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Lårmuskler som ständigt brast ställde honom utanför laget.

Höst, vinter och vår.

Då var det inte kul i Liverpool.

För Tobias Linderoth hette den mentala räddningsplankan landslaget.

- Det var sånt man tänkte på, säger han.

Foto: Scanpix
Tobias Linderoth är tillbaka i landslaget efter 11 månader.

Ett modernt uttryck i dagens elitidrott är att "ta fram positiva bilder". Tobias Linderoth spelade upp kvalmatcherna till VM och de vackra inre vykorten från den japanska sommaren.

- Det är lätt att gå ned sig när det bär emot. Det var jobbigt att gå skadad i långa perioder och lätt att tänka negativt, allting blir så tungt. Jag tänkte mycket på landslaget och såna grejor under den tiden, säger den defensive mittfältaren.

Tillbaka efter elva månader

Nu är han i Norrköping och där börjar vägen tillbaka i landslaget. Mötet med Grekland på Idrottsparken på onsdagen blir hans första landskamp sedan vänskapsmatchen mot Portugal på Ullevi i mitten av oktober.

- Det är alltid skönt att komma hem, säger Tobias med en ton som avslöjar att det inte bara är en tom fras.

Men han har en bit kvar till den form som gjorde honom given som mittfältsankare förra sommaren.

- Jag är en bit ifrån, men vi är bara i början av säsongen och jag behöver ett par matcher för att komma i gång ordentligt. Träningarna med landslaget har känts bra, säger Linderoth.

Hans status i Everton har varit ifrågasatt ända sedan David Moyes tog över som manager efter Walther Smith, skotten som köpte Linderoth från Stabaek 2001.

Fick chansen i ligapremiären

Men Moyes satsade på Tobias direkt i Premier League-starten borta mot Arsenal (1-2) i lördags. Linderoth gjorde inte bort sig, men det var tydligt att han hade svårt med tempot emellanåt och byttes ut efter knappt en timmas spel.

Tobias vågar inte känna något förtroende från Moyes.

- Nej, han jobbar inte så. Han håller alla spelare på tå, kan byta ut vem som helst, sätta vem som helst på bänken. Man vet aldrig med honom, säger 24-åringen.

Tio månader utanför landslaget - vilka intryck har du fått som åskådare?

- Jag har sett alla kvalmatcher och det är en del nya ansikten. Efter VM var det en tung period, men sedan dess har det blivit bättre. Offensivt har det sett riktigt bra ut. Defensivt har landslaget alltid varit bra.

Ditt mål på onsdag?

- Det är som alltid, att göra mitt bästa.

Henrik Skiöld/TT