Olycksminuter sänkte Sverige i Norrköping

Grekland vände med två snabba mål

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Ett drömmål av Anders Svensson.

Sedan kom motgångarna slag i slag.

Grekland vann vänskapslandskampen med 2-1 (0-1).

Det började bra - för att sluta sämre. En utvisning och försvarsslarv i andra halvlek sänkte fotbollslandslaget på Idrottsparken i Norrköping.

Men för Anders Svensson blev besöket i Norrköping en lika lyckad avslutning på sommaren som inledningen av den på Råsunda i juni.

Ni minns målen mot Polen.

De förlösande efter den tunga tiden i Southampton och det tysta misstroendet från managern Gordon Strachan.

Dra av den rödvitrandiga tröjan och sätt på den blågula och det blir en annan spelare. Det tog en kvart och det var Marcus Allbäck som serverade Svensson chansen.

Klack, skott, mål

Allbäck tog ned Mikael Nilssons långboll, drev loss från sin försvarare, avancerade i sidled och klackade plötsligt bollen. Där kom Svensson - och drog till direkt.

Lågt, nära stolpen - en bra bit från den grekiske målvakten Antonios Nikopolidis spretande fingrar.

Det svenska ledningsmålet var lika läckert som det var oväntat. Det var grekerna som inledde vassast - och halvleken igenom hade det största bollinnehavet.

Men effektivt? Knappast.

Andreas Isakssons räddning på Angelos Charisteas tunga skott från vänsterinnerpostition var den enda riktiga farligheten Grekland presterade under de första 45 minuterna.

Allbäck försvann av planen kort efter klacken. Han tog sig åt högerknäet och landslagsläkarna konstaterade att det rörde sig om en vridning. Inte allvarlig, men tillräckligt oroväckande och Allbäck lämnade över till Rade Prica, Rostockproffset som checkade in på hotellet vid midnatt till onsdagen, snabbinkallad för ljumskskadade Zlatan Ibrahimovic.

Linderoth utvisad

Nästa bakslag kom strax innan pausvilan. Tobias Linderoth fick sitt andra gula kort - och hans återkomst efter tio månaders frånvaro blev bara 45 minuter.

Matchen blev inte mycket längre för Anders Svensson, Mikael Dorsin, Mikael Nilsson, Andreas Isaksson och ersattes av Kim Källström, Erik Edman, Pontus Farnerud och Magnus Hedman.

Farnerud, Källström och Andreas Johansson tog hand om mittfältet och Niklas Skoog och Prica fick ligga kvar på topp trots det numerära grekiska övertaget.

Anfall var bästa försvar. Skoog - i sitt första stora landslagstest - var inte långt från att nå ett friläge efter en timma, men bollen rann iväg någon halvmeter för långt.

Så långt hade grekerna inte på något övertygande sätt marknadsfört det spel som gav segrar mot Spanien och Ukraina och ledning i EM-kvalgruppen.

Grekisk urladdning

På två och en halv minut var det klarlagt varför Grekland är kvalmatcherna mot Nordirland och Armenien senare i höst från EM-slutspelet i Portugal nästa sommar.

Pang, pang - och 1-2:

Nära 2-2 flera gånger

I en landskamp där bytena - totalt 15 - var fler än målchanserna, hade Sverige några vettiga kvitteringslägen. Först när Niklas Skoog drog till på volley och sedan, på den följande hörnan, när Michael Svensson nickade tätt utanför.

Men främst när Källström, med högerfoten, sköt just utanför och i anfallet efter när djurgårdaren spelade fram Anders Andersson (in för Andreas Johansson) vars vänsterskott inte var långt borta från 2-2.

Landslaget har ännu inte lyckats vinna en vänskapslandskamp i år. Det hände heller inte i fjol och senast det begav sig var mot Sydafrika (3-0) 2001.

Å andra sidan:

Det är sex år sedan en EM- eller VM-kvalmatch förlorades. Alltid något - eller snarare väldigt mycket - ta med sig till mötena med San Marino och Polen i september och Lettland i oktober.

Henrik Skiöld/TT