Olycksminuter sänkte Sverige i Norrköping

Grekland vände med två snabba mål

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Ett drömmål av Anders Svensson.

Sedan kom motgångarna slag i slag.

Grekland vann vänskapslandskampen med 2-1 (0-1).

Utvisningen på Tobias Linderoth och försvarsslarv i andra halvlek sänkte fotbollslandslaget på Idrottsparken i Norrköping.

Annars började det bra - 1-0 efter en kvart via ett mäktigt skott av Anders Svensson.

Marcus Allbäck tog ned Mikael Nilssons långboll, drev loss från sin försvarare, avancerade i sidled och klackade plötsligt bollen. Där kom Svensson - och drog till direkt.

Lågt, nära stolpen - en bra bit från den grekiske målvakten Antonios Nikopolidis spretande fingrar.

- Starkt av "Mackan" att hålla undan. Han drog med sig två man och öppnade en yta åt mig.

- Om jag siktade, nä, jag blundade och drog till, säger Svensson.

Allbäck försvann av planen kort efter klacken. Han tog sig åt högerknäet och landslagsläkarna konstaterade att det rörde sig om en vridning. Inte allvarlig, men tillräckligt oroväckande och Allbäck lämnade över till Rade Prica, Rostockproffset som checkade in på hotellet vid midnatt till onsdagen, snabbinkallad för ljumskskadade Zlatan Ibrahimovic.

Linderoth utvisad

Nästa bakslag kom strax innan pausvilan. Tobias Linderoth fick sitt andra gula kort - och hans återkomst efter tio månaders frånvaro blev bara 45 minuter.

- Den första halvleken blev förryckt av att Allbäck gick av och den andra förstörd efter "Tobbes" utvisning". Det var horribelt. Men det är typiskt att domaren faller för att de slänger sig, säger Svensson.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck var mer försiktig.

- Regler är regler, det går inte att komma ifrån att det var en rejäl tröjdragning.

Anders Svensson klev av i halvtid, liksom Mikael Dorsin, Mikael Nilsson (ledbandsskadad) och Andreas Isaksson och de ersattes av Kim Källström, Erik Edman, Pontus Farnerud och Magnus Hedman.

Farnerud, Källström och Andreas Johansson tog hand om mittfältet medan Niklas Skoog och Prica fick ligga kvar på topp trots det numerära grekiska övertaget.

- Vi ville testa och se hur vi klarade att spela 4-3-2 och jag tycker att det gick hyggligt. Tyvärr åkte vi på ett riktigt skitmål, deras andra. Killarna visade ändå bra inställning och vi hade ju ett par bra chanser efter 1-2, säger Lagerbäck.

En timma in i matchen hade grekerna inte på något övertygande sätt marknadsfört det spel som gav segrar mot Spanien och Ukraina och ledning i EM-kvalgruppen.

Grekisk urladdning

På två och en halv minut var det klarlagt varför Grekland är kvalmatcherna mot Nordirland och Armenien senare i höst från EM-slutspelet i Portugal nästa sommar.

Pang, pang - och 1-2:

Nära 2-2 flera gånger

I en landskamp där bytena - totalt 15 - var fler än målchanserna, hade Sverige några vettiga kvitteringslägen. Först när Niklas Skoog drog till på volley och sedan, på den följande hörnan, när Michael Svensson nickade tätt utanför.

Men främst när Källström, med högerfoten, sköt just utanför och i anfallet efter när djurgårdaren spelade fram Anders Andersson (in för Andreas Johansson) vars vänsterskott inte var långt borta från 2-2.

Landslaget har ännu inte lyckats vinna en vänskapslandskamp i år. Det hände heller inte i fjol och senast det begav sig var mot Sydafrika (3-0) 2001.

Å andra sidan:

Det är sex år sedan en EM- eller VM-kvalmatch förlorades. Alltid något - eller snarare väldigt mycket - ta med sig till mötena med San Marino och Polen i september och Lettland i oktober.

- Tempomässigt var det en av de bättre vänskapslandskamperna vi spelat på ett tag. Försvarsmässigt var det bra i första, offensivt tappade vi lite för många bollar. Den andra halvleken blev förryckt efter utvisningen, säger Lagerbäck.

Henrik Skiöld/TT