Hon tävlar för sin dödssjuke son

"Jag är den mesta tiden hos honom på sjukhuset"

SPORTBLADET

Det är 12 år sedan hon blev världsmästarinna för första gången.

Då var Oksana Chusovitina 16 år.

Fortfarande är hon en av världens bästa gymnaster och favorit till VM-guldet i hopp. Och hon tävlar för att rädda livet på sin dödssjuke son.

Foto: ap
MOTIVERAD Chusovitina har ett tungt skäl att inte lägga av. Hennes idrottande är viktigt för att hjälpa hennes dödssjuke son.

28-åriga Oksana Chusovitina är äldst av alla gymnasterna i världseliten. Hon är också den enda av tjejerna som kommit tillbaka till elitidrotten efter barnafödande.

- Jag skulle gärna åka till OS i Aten nästa år och jag vill väldigt gärna vinna en medalj där, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Tävlat för Sovjet

Oksana Chusovitina har representerat tre olika landslag, hon gjorde sina första tävlingar som representant för Sovjetunionen 1989 och numera är hon nästan tio år äldre än sina konkurrenter.

Redan när hon fick barn som 24-åring ansågs hon vara pensionär, men bara ett par månader efter att hon fött en son var hon tillbaka på träningsarenan.

- Jag började egentligen träna för att komma i form efter graviditeten men kände jag att jag hade chansen att klara mig till mitt tredje OS så fem månader före spelen i Sydney började jag satsa hårt.

Det är tre år sedan och när nu VM-finalen i hopp avgörs i helgen har hon en silvermedalj att försvara och är den självklara favoriten. Men vid sidan av tävlingsarenan har hon en mycket svårare motståndare att möta.

Cancern.

För ett år sedan upptäcktes det att hennes snart fyraårige son Alisher är svårt sjuk i leukemi, blodcancer. I deras hemland, Uzbekistan, finns varken pengar eller vård att rädda honom.

Därför bor hon och sonen nu i Tyskland där de får behandlingen sponsrad av bidrag från privatpersoner världen över, men kampen är långtifrån över.

Tränar på sjukhus

- Jag tillbringar den mesta tiden hos Alisher på sjukhuset, jag är antingen i träningshallen eller på sjukhuset, säger hon till Gymworld.

Alisher kommer att behandlas i minst ytterligare sex månader och det krävs närmare 1,2 miljoner kronor för att behandlingen ska kunna slutföras. Pengar som skänks av hennes fans.

Kvar i Uzbekistan finns hennes make, den framgångsrike brottaren Bakhodir Kuranov. Hennes son är kvar på sjukhuset i Tyskland.

Själv är Oksana Chusovitina i USA för att vinna VM-medaljer. Och för att i förlängningen rädda livet på sin son.

Har vunnit OS

leukemi

Anna Carlsson