Stefan Holm hoppas på VM-guldet

- Jag skulle kanske vara nöjd med ett silver - om jag får slita för det.

SPORTBLADET

PARIS

Först ska han lida kval, sedan stiga mot nya höjder.

Stefan Holm siktar på VM-guld i Paris.

- Jag skulle kanske vara nöjd med ett silver - om jag får slita för det. Men inte annars, säger höjdhopparen.

I tvårumslägenheten i Karlstadförorten Gruvlyckan finns ett prisskåp där Holms alla medaljer ligger i raka rader och i kronologisk ordning.

Men symmetrin är inte perfekt, längst fram gapar två platser tomma. En för VM i paris och en för OS i Aten.

- VM är stort och OS är ännu större. Jag tog min första seniormedalj utomhus då jag tog silver vid EM i München förra året och vill bli ännu bättre här i Paris.

Formen för ett VM-guld finns där efter "väldigt, väldigt bra" träningspass hemma i Värmland och vid MAI-galan för en dryg vecka sedan var han ytterst nära att ta personbästahöjden 2,37.

- Det var mitt bästa hopp någonsin på den höjden, säger 27-årige höjdhopparen som har ett sinne för siffror och statistik.

- Jag har hoppat över 2,30 i 15 tävlingarna i år - det finns ingen annan i världseliten som kan visa upp ett sådant facit. I fjol tog jag 2,30 vid 14 tillfällen.

Rev dubbelt i Edmonton

Under lördagens kvaltävling är kvalgränsen satt till 2,29, så att Holm - som inte missat en final sedan inne-EM 1998 - skulle missa finalen i Paris är inte troligt.

- Men det är alltid några som kommer att försvinna, hoppas att det inte blir jag.

Holm tror det räcker att hoppa 2,27 i kvalet.

- Tar man 2,27 i första försöket är man klar för final, tippar han.

- Men i Edmonton rev jag ju två gånger på 2,25, så. . .

Holm klarade dock i tredje försöket den gången och blev sedan femma i VM-final för två år sedan. Det var i alla fall vad det officiella resultatlistorna visade fram till häromdagen. För när det stora statistikböckerna från Internationella friidrottsförbundet kom i dagarna hade Javier Sotomayor slutligen strukits ur rullorna - och Holm avancerat upp till fjärde plats.

- Ja, om inte om fanns. Jag hade i alla fall hoppat på ett helt annat sätt i Edmonton och Sotomayor inte hade varit med i den tävlingen, säger Holm, som både i Sydney-OS 2000 och Edmonton-VM 2001 nu kan anklaga den kubanske världsrekordhållaren för att ha lurat honom på en medalj.

Strand vill till final

Även kollegan Staffan Strand flyttades upp i hackordningen, hans nya placering i Edmonton blev sexa.

Men för att nå final och försvara den placering måste den fotskadade svensken slå sitt årsbästa på 2,26.

- Det är en ny och intressant situation för mig. Men det går inte att inrikta sig på kvalet, det gäller också att ha något kvar till finalen, säger Strand, som testat sin skadade fot under de senaste dagarna:

- Vissa dagar har det känts bra och andra dagar har det varit katastrof. Vi får se hur det blir nu i VM, jag hoppas på final.

Strand har i alla fall sina favoriter till VM-guldet klara:

- Först är det Stefan Holm och sydafrikanen Jacques Freitag, de två håller jag som huvudfavoriter. Bakom dem finns hoppare som Jaroslav Rybakov, Germaine Mason och Mark Boswell. Och bakom den finns en klunga med ytterligare fem, sex hoppare som kan ta medalj om de får på en träff, jag får väl skriva in mig i den klungan, avslutar Strand.

Lars Markusson/TT