18.37 på 100 meter

Lima Azimi, Afghanistans första kvinna i ett friidrotts-VM

SPORTBLADET

Lima Azimi, 23, blev nummer ett.

På nummerlappen – inte på 100-metersbanan.

Eller?

Foto: AP
Lima Azimi blev stor hjältinna när hon sprang 100 meter på tiden 18.37.

Kvalet till 100-metersfinalerna i friidrotts-VM i Paris såg ut som vanligt. Topptränade stjärnor, elitidrottare i tajta dräkter – totalt fokuserade på nästa hjälteinsats.

Men alla hamnade de i skuggan för en stund.

En skugga som föll från en 23-årig kvinna i jympabrallor och klassisk t-tröja. Lima Azimi – den första kvinnan från Afghanistan i ett sportevenemang på världsnivå.

Blickarna riktades mot bana två, där Lima Azimi stod och krånglade med startblocken. Förklaringen?

– Jag började med friidrott för tre månader sedan och har bara tränat med startblock två gånger innan jag kom till Paris, säger hon till det internationella friidrottsförbundets sajt.

Lima Azimi studerar vid universitetet i Kabul. Och de senaste åren har varit omtumlande. För ett och ett halvt år sedan började hon lära sig engelska och när universitetet för tre månader sedan började sätta samman damlag ställde hon upp.

Och redan i dag stod hon i startblocken på Stade de France. En otrolig utveckling för någon som så sent som för två år sedan levde under Talibanregimens förtryck. Eller som Lima Azimi uttrycker det:

– Ni vet säkert att situationen varit väldigt svår i mitt land på grund av talibanerna. Ni känner till talibanerna, eller?

Parisvistelsen är hennes första utlandsresa och Lima Azimi berättar att hennes föräldrar var oroliga och inte ville att hon skulle åka. Men hon kom och vann tävlingen i den så kallade mixade zonen.

Stjärnor som USA-mästarinnan Kelli White och Merlene Ottey hölls kvar framför kamerorna i några minuter. En halvtimme senare stod Lima Azimi fortfarande kvar.

Hur det gick i loppet?

Lima Azimi kom sist på personliga rekordtiden 18.37. (Eftersom hon aldrig tävlat på distansen så räckte vad som helst till personligt rekord.)

Hjältar vi minns

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM