Femetta för Helsingborg

AIK krossades av skåningarna på Olympia

SPORTBLADET

HELSINGBORG

Helsingborgs IF har haft mycket svårt att göra mål tidigare den här säsongen men i går lossnade det rejält mot ett sargat AIK.

5-1(2-0) blev segersiffrorna i en märklig match där det kunde blivit ännu fler mål för båda lagen. Det målchanser på löpande band, men AIK:s tränare Richard Money var ändå nöjd med sitt lags insats - det ihåliga försvaret tilltrotts.

Foto: Bildbyrån
Helsingborgs måltorka är över efter kvällens match mot AIK när man fullkomligt krossade AIK med 5-1.

- Ni har kanske sett matchen från en annan vinkel än jag, men jag tyckte vi gjorde en bra match och skapade massor med chanser, sade Money efter 1-5-smällen.

Och han har inte helt fel, trots sjätte matchen i rad i allsvenskan utan seger. AIK spelade stundtals riktigt bra och hade många bra målchanser, men försvarsspelet var förstås allt annat än bra - och det slutade med en närmast pinsam smäll.

- Jag är stolt över våra spelare, men inte över hur vi försvarade oss. Vi kunde inte stå emot HIF och deras kontringsspel. Men kan vi spela så här i fortsättningen, bortsett från defensiven, ska vi börja vinna igen, sade Money.

Måltorkan över

För Helsingborgs del var 5-1-segern mycket efterlängtad efter en måltorka av stora mått.

- Vi har spelat mycket bättre i andra matcher. Men nu hade vi tur, vi kan mycket bättre än så här och AIK:s passningsspel var bättre än vårt. Nu klaffade dock allt framåt, sade Peter Swärdh.

Helsingborg fick en smakstart med 1-0 efter 18 minuter då gamle Hans Eklund fick spräcka nollan i år. Han var närmast skyldig att göra mål då han var helt ren på AIK:s svaga högerbackskant.

När sedan AIK:s hete Mats Rubarth drog på sig sitt andra gula kort redan efter 31 minuter var det rejäl uppförsbacke för gästerna.

Helsingborg kunde sedan öka till 2-0 genom en av planens giganter, Mattias Lindström.

AIK gav inte upp efter de motgångarna utan skapade tre mycket heta chanser före paus. Bollen dansade på mållinjen och Conny Rosén fick göra flera räddningar i hemmamålet.

Lustigt Kibebe-mål

- Vi var överens i paus att vi skulle kunna vända 0-2-underläget, bara vi fick ett tidigt mål, sade Richard Money.

Och visst fick AIK en reducering - ett närmast komiskt mål då Helsingborgs Tommi Grönlund träffade Benjamin Kibebe med en rensning framför mål. Bollen rullade in vid Roséns högra stolpe.

Men det var Helsingborgs stora jubeldag och när Christoffer Andersson stötte in 3-1 efter ett kanoninlägg av Mattias Lindström var AIK ett lag i upplösning som det såg ut.

4-1-målet var en rejäl bjudning av veteranen Gary Sundgren i AIK - hans passning till Helsingborgs Mattias Lindström var snygg, men inte vidare lyckad förstås...

Gustaf Andersson satte punkt med 5-1 och AIK:s försvarsspel var långt ifrån övertygande. Nye Derek Boateng var helt vilse i sitt spel och blev dessutom på nytt småskadad och sedermera utbytt. En spelare som lanseras som allsvenskans bäste måste helt enkelt visa mer även om omgivningen inte fungerar.

TT