Malmö har inte gett upp guldkampen

4-0 mot Halmstad blev tredje raka storsegern

SPORTBLADET

HALMSTAD

Niklas Skoog såg med två mål till att Malmö hakar på Djurgården i guldstriden.

Tvåmålsskytten låg bakom segern mot Halmstad med 4-0 (2-0) - MFF:s tredje raka storseger.

- Jag har bra självförtroende, sade Skoog.

Foto: Bildbyrån
Niklas Skoog förde sitt Malmö till ännu en storseger, idag bjöd han på två mål och rycker ytterligare i skytteligan.

Det växer med framgång. Precis som hos Carolina Klüft, som knep VM-guldet i Paris ungefär när Malmös och fotbollslandslagets anfallare skrev sin namnteckning på block, tröjor, kepsar och allt vad de stack fram på Örjans vall.

Hovås IF:s bidrag till elitfotbollen låg bakom Malmös snabba ledningsmål. Ett ofarligt inkast förvandlade han till ett instick mellan Halmstads försvarare, Louay Chanko gled fram och sköt i stolpen, och returen satte Peter Ijeh i mål.

44 sekunder hade gått när det rasslade till bakom Conny Johansson i HBK:s mål.

- Det kändes gött. Fast sedan hade Halmstad en bra period och flera lägen att kvittera. Men efter vårt andra mål hade vi full kontroll på matchen. Då vågar man chansa, kasta fram mer folk och det är vi bra på, det och snabba omställningar.

Tvåan var ett solonummer av, så klart, Niklas Skoog.

Bollmottagning, några kroppsfinter som oroade försvararen och med ett skott från femton meter slog han bollen precis invid stolpen.

En rolig vecka är till ända. Den började förra söndagen med 6-0 mot Hammarby (Skoog tre mål), fortsatte med landslaget mot Grekland, och avrundades med 4-0 mot Halmstad.

Skoog gjorde Malmös tredje mål när det var drygt tjugo minuter kvar, målet som definitivt fick Halmstad på knä.

Ett långt inlägg, bollen kom till bortre stolpen och där stod han och nickade den i mål.

Niklas Skoog har därmed passerat sitt allsvenska rekord på 17 mål från 1995, då han vann skytteligan.

Nu har han gjort 18, och har nya mål i sikte.

- Nu är det 20 som gäller. Och kan man klara 24 eller fler och passera Peters (Ijeh) från i fjol så är det helt otroligt.

Guld vill han ha men det ligger en bra bit bort.

- Djurgården har ett försprång, vi kan inte avgöra själva utan måste hoppas på att de hamnar i en svacka och börja förlora.

Malmös tränare Tom Prahl, som förde just Halmstad till två guld 1997 och 2000, var förstås lika nöjd som Skoog med matchen.

- Det verkar som det är viktigt för oss att få första målet och sedan spela på resultatet. Och vi behöver inte så många chanser då vi har spelartyperna som kan utnyttja dem och är effektiva.

- Dessutom har vi blivit stabilare i försvaret, fast HBK hade bollen mycket i första och var kanske lite mer aggressivt. När vi gjorde trean kändes det säkert, vi hade kontroll.

Halmstad tränare Jonas Thern:

- Toms analys träffar mitt i prick. Fast vi spelade jättebra före paus så det kändes snopet att vi släppte till deras första mål så lättvindigt. Ändå hade vi pratat om Niklas Skoogs giftighet. Han förvandlade ett ofarligt inkast till deras ledningsmål.

Bo Harmby/TT