Kim Collins från ST Kitts och Nevis vann guld på 100 meter

- Landet är litet på kartan men den är nog större nu

SPORTBLADET

PARIS

Bana 1 är rena drömbanan för Kim Collins från St Kitts och Nevis.

På måndagen gav den honom VM-guldet på 100 meter.

- Förhoppningsvis gör guldet att ön växer, sade Collins och log.

- Landet är litet på kartan men det är nog större nu. Folk på ön är säkert i ute i barerna och köper öl, sade den nyblivne världsmästaren.

Den lilla ö-nationen i Karibien, med 40 000 invånare, kom i världens fokus på måndagen då kampen om titeln som världens snabbaste man avgjordes i Paris.

Kim Collins, sjunde man i världsmästerskapet för två år sedan, tog VM-guld på tiden 10,07. Det trots att han sprang på bana 1 där löpare med dålig semifinaltid hamnar.

Gillar bana 1

- Jag försökte få bana ett för ingen vill egentligen ha den. Kanske trodde de andra att jag var trött från semifinalerna, sade 27-årige Collins som tog brons på 200 meter för två år sedan, också från bana 1.

Segertiden var en hundradel snabbare än tvåan och trean i en extremt jämn 100-metersfinal. Silvermedaljören Darrel Brown, Trinidad och Tobago, och Darren Campbell, Storbritannien, noterades båda för tiden 10,08.

- Min start var bättre än i semifinalen och de andra fick jaga mig. Jag trodde att Darrel hade vunnit, sade Collins.

Karibisk dubbel

Den regerande juniorvärldsmästaren Darrel Brown var överlycklig över att Karibien tagit de två första platserna.

- Jag är stolt och lycklig men önskar att det hade varit fler trinidadier i finalen, sade Brown och tänkte på Ato Boldon som försvann i ena semifinalen.

- Om allt går som planerat så ska jag vara ännu bättre på OS i Aten nästa år, fortsatte det 20-årige jättelöftet.

10,08 hade även britten Dwain Chambers, som slutade på fjärde plats.

Ingen amerikansk medalj

Noterbart är att ingen amerikan fanns med bland medaljörerna. Maurice Greene - världsmästare från 1997, 1999 och 2001 - försvann haltande och skadad redan i semifinalen. I finalen fick världsrekordhållaren Tim Montgomery nöja sig med femte plats, på tiden 10,11, och landsmannen Bernard Williams blev sexa på 10,13.

Det var andra gången i VM-historien som USA blev utan medalj. Första gången det hände var i Göteborg 1995.

Segertiden 10,07 var den sämsta sedan Carl Lewis vann premiärupplagan av VM i Helsingfors 1983. Det var också det året som det två små karibiska öarna blev självständiga från Storbritannien.

TT:s utsände