Klüft: Jag blev retad i skolan

VM-guld-
medaljören ställer upp i Bris nya skolkampanj

1 av 7 | Foto: BRIS
Carolina Klüft bytte skola och hade svårt att få nya kompisar. Hon retades för att hon var lång och smal.
SPORTBLADET

PARIS

Carolina Klüft är med i Bris nya idolkortskampanj som går ut till alla Sveriges sjätteklassare.

Guldmedaljören i sjukamp blev retad i skolan för att hon var så lång och smal.

- Om barn hör talas mycket om mig eller kanske ser upp till mig, vill jag visa dem att jag också vet vad det innebär att ha blivit retad och ha känt sig ensam, säger Klüft.

"När Carolina var liten flyttade hon till en ny skola och hade jättesvårt att hitta nya kompisar. Hon blev retad och kände att hon inte passade in".

Var lång och smal

Så står det i Bris nya idolkortskampanj och texten handlar om Carolina Klüft - nybliven VM-guldmedaljör i sjukamp och numer älskad av hela Sverige.

- Jag gör allt jag kan för att stötta och stödja sådant som känns viktigt, till exempel frågor som berör barn, säger Klüft.

Som elvaåring blev Carolina retad för att ha varit så lång och smal.

- Vi kan använda dig som basebollträ, var en av kommentarerna som Carolina fick höra från några killar i klassen när hon gick i mellanstadiet.

Carolina gav svar på tal och då fick hon dubbelt tillbaka.

"Gick stärkt ur det"

- Det blev aldrig ren och skär mobbning. Men det gick i alla fall så långt att vi tog kontakt med rektorn och redde ut problemet, berättar Carolinas mamma, Ingalill Klüft.

När Carolina några år senare började med idrott, tog det inte lång tid förrän hon slog killarna som hade retat henne.

- På sitt sätt tror jag att hon gick stärkt ur den där erfarenheten, fortsätter Ingalill Klüft.

I Bris (Barnens rätt i samhället) kampanj ingår också till exempel Håkan Hellström och Pernilla Wahlgren. De och andra unga kändisar berättar om hur de blev retade och kände sig utanför när de gick i skolan.

- Om barn hör talas mycket om mig eller kanske ser upp till mig, vill jag visa dem att jag också vet vad det innebär att ha blivit retad och ha känt sig ensam.

Åker till Kenya

Carolina Klüft är också fadder för en tioårig flicka i Kenya. När VM är slut ska Carolina resa dit och träffa henne för första gången.

Kristina Kappelin

ARTIKELN HANDLAR OM