Kelli White kan förlora båda sina guld

Dubbla världsmästarinnan hade centralstimulerande medel i kroppen

Foto: Reuters
Testad positivt Kelli White, segrarinna på 100 och 200 meter vid friidrotts-VM i Paris, har lämnat ett dopningsprov som innehåller ämnet modafinil.
SPORTBLADET

Den dubbla världsmästarinnan Kelli White har lämnat ett dopningsprov som innehåller ämnet modafinil - som hon tar mot sömnsjuka.

Enligt Internationella friidrottsförbundets vice ordförande Arne Ljungqvist riskerar amerikanskan nu att förlora gulden på 100 och 200 meter:

- Omständigheterna är väldigt besvärande för henne.

Katrin Krabbe gjorde det 1991. Nu, 13 år senare, kopierade Kelli White den bedriften när hon sprang hem både 100 och 200 meter vid VM i Paris.

Och likt Krabbe, kan dopning även ligga bakom Whites framgångar.

Inför ett fullpackat pressrum i Stade de France innandömen berättade Arne Ljungqvist att det centralstimulerande medlet modafinil upptäcktes i det urinprov som amerikanskan lämnade efter segern i söndagens 100-meterslopp. I ett förhör med Internationella friidrottsförbundet (IAAF) under lördagen uppgav White att hon på läkarorder tagit en medicin kallad Provignal, som innehåller modafinil, för att hon lider av narkolepsi (sömnsjuka).

Men White hade inte tagit upp medicinen på den dispenslista hon lämnat in till IAAF:

- Det är ett stort problem för henne, säger Arne Ljungqvist.

Om IAAF bedömer att White tagit medlet i dopningssyfte diskas amerikanskan inte bara från 100 meter utan från hela världsmästerskapen:

- Man kan inte bara bli diskad från en gren, man blir diskad för hela mästerskapet, förklarar Ljungqvist.

Ej med på listan

White säger att hon inte satt upp medlet på sin dispenslista eftersom modafinil inte finns med på IAAF:s dopningslista.

- Jag har inte gjort något fel, sade White, som höll en egen presskonferens sent på lördagskvällen.

- Jag vet att jag är oskyldig. Jag har jobbat mycket hårt för medaljerna och jag kommer att jobba mycket hårt för att behålla dem.

Du satte upp andra mediciner på din dispenslista. Varför satte du inte upp det här medlet?

- Det här är ingen medicin som jag tar varje dag. Och det är ganska svårt att komma ihåg alla saker jag tar under en dag.

White fick diagnosen ''sömnsjuka'' för några månader sedan och hävdar att hon tillsammans med sin läkare undersökt om medicinen skulle innehålla förbjudna preparat:

- Men de där listorna man får från IAAF är ganska svåra att förstå.

Ljungqvist säger att sådana bortförklaringar bara är okunnighet:

- Just där här substansen finns inte på listan, det är riktigt. Men medlet behöver inte finnas på listan, det behövs bara finns liknande substanser som är förbjudna. Det står klart och tydligt i våra regler.

- Och modafinil är definitivt en stimulantia, frågan är bara om den ska hamna i samma kategori som tung stimulantia som amfetamin, eller lätt stimulantia som efedrin.

Den frågan är viktigt för Ljungqvist eftersom det avgör vilket eventuellt straff som White kan få:

- Om det tillhör den lätta klassen blir man diskad från mästerskapet och får en offentlig varning, om det tillhör den tunga kategorin får man två års avstängning och blir diskad från mästerskapet.

''Inte dopning''

Modafinil är en substans som vanligtvis används för att behandla narkolepsi, depressioner och utbrändhet. Men enligt Ljungqvist kan den även användas i prestationshöjande syfte då substansen ökar koncentrationsförmågan.

- Vi kommer att ta upp modafinil på listan över förbjudna preparat inför OS i Aten 2004, förklarar Ljungqvist, som sitter med i den antidopningskommitté som sammanställer listan.

Men Ljungqvist får mothugg av det svenska friidrottslandslagets läkare Sven Jönhagen:

- Enligt min mening är hon inte dopad. Det här är inte mer dopning än att dricka kaffe eller Coca Cola.

- Medlet finns inte på listan och enligt min mening är det inte besläktat med något annat medel på listan.

IAAF har nu lämnat över fallet till det amerikanska friidrottsförbundet (USATF), det är nu upp till USATF att bestämma om White ska straffas eller ej.

- Men om IAAF inte är nöjt med beslutet som USATF tar kan frågan läggas fram för Idrottens skiljedomstol i Lausanne, förklarar Ljungqvist.

Ej med i stafettlaget

Trots all turbulens hade White fått tillåtelse att starta i lördagens final 4 x 100 meter - och chansen att vinna en tredje guldmedalj.

- Vi kan ju inte stänga av någon som kanske bara får en varning, förklarar Ljungqvist.

Men USA vågade inte ta med White i laget, om hon fälls för dopning hade även den medaljen kunnat försvinna. Utan White i laget blev det bara silver för USA, som fick stryk med fem hundradelar av Frankrike.

Om White förlorar sina individuella guld blir i stället landsmaninnan Torri Edwards världsmästare på 100 meter och ryskan Anastasia Kapatjinskaja 200-meterssegrare. Bahamas Chandra Sturrup flyttas upp till bronsplats på 100 meter och fransyskan Muriel Hurtis tar tredjepriset på 200 meter.

Kelli White har även varit inblandad i en dopningshärva tidigare- och även då i Paris. Amerikanskan testades positivt efter Golden League-galan den 5 juli förra året.

White hade ''glömt'' att sätta upp en astmamedicin på den lista av mediciner hon ville ha dispens för. Då blev White bara avstängd i Frankrike i sex månader, men fick tävla i övriga världen.

Det återstår att se vad som händer den här gången.

Lars Markusson/TT Peter Wikström/TT