Maraton på rekordtid

Lena Gavelin: Jag var fruktansvärt trött på slutet

SPORTBLADET

Det var kamp mot de tröttnande benen och det svenska rekordet.

Lena Gavelin vann mot båda två.

- Men jag var fruktansvärt trött på slutet, men såg på klockan att jag kunde slå det svenska rekordet, sade svenskan efter rekordtiden 2.30.39 och 16:e plats i damernas maratonlopp.

Lena Gavelin från Mellansel i Jämtland har haft en brokig idrottskarriär. Hon var längdskidåkerskan som slet av sig skidorna för att satsa på löpning.

Men efter Finnkampen 2001 fick hon tävlingsförbud av förbundsledningen eftersom hon ansågs vara för smal. Ett beslut som Gavelin ansåg vara felaktigt.

Nu är hon också tillbaka i landslaget och visade under världsmästerskapet i Paris att hon är Sveriges snabbaste maratontjej genom tiderna.

Men det var dryga kilometer in mot målet på Stade de France.

- När det var fem kilometer kvar trodde jag inte att jag skulle ta rekordet, jag var så fruktansvärt trött, berättar Gavelin.

Palm gammal rekordinnehavare

Men de flesta var trötta på slutet och svenskan avancerade faktiskt tre placeringar under den sista milen.

- Och när det var 200 meter kvar såg jag att jag hade en minut på mig för att slå det svenska rekordet, då tänkte jag att ''jag kan ju inte springa 200 meter på en minut''.

Hon behövde bara drygt 30 sekunder.

Gavelin skar mållinjen med armarna höjda mot Parishimlen på tiden 2.30.39. Det tidigare rekordet var 14 år gammalt och innehavare var Evy Palm. Hon noterade 2.31.05 i London samma år som hon fyllde 47.

- Jag hade inte en tanke på att slå rekordet innan jag startade. Men nu känns det underbart, förklarade Gavelin, som bara gjorde karriärens sjätte maratonlopp.

Kenyas första guld

Catherine Ndereba fixade Kenyas första guld efter att ha vunnit på mästerskapsrekordet 2.23,55. På placeringarna bakom afrikanskan radade japanskorna upp sig, Mizuki Noguch tog silver, Masako Chiba blev bronsmedaljör, och Naoko Sakamoto slutade som fyra.

Marie Söderström-Lundberg - som 42 år fyllda var äldst av det 70-tal startande damerna - sprang i mål på tiden 2.32.27 och placering nummer 26.

För 29-åriga Gavelin väntar nu vila innan säsongen avslutas med maratonloppet i New York. Där kan hon jaga vidare mot OS-kvalgränsen 2.27.

- OS-kvalgränsen är väl lite...snäv. Men jag är glad att jag i alla fall har fått vara med i ett mästerskap, säger Gavelin.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM