Guldfesten

Guldhjältar från VM hyllades på hemmaplan

SPORTBLADET

VÄXJÖ/GÖTEBORG

Jubel på torget i Växjö och historier i klubbsoffan i Göteborg. Firandet av guldhjältarna från friidrotts-VM, Carolina Klüft och Christian Olsson, tog sig olika uttryck när de båda kom hem från äventyret i Paris. Och redan på tisdagen är båda med vid friidrottsgalan i Göteborg - Olsson som tävlande och Klüft som publik.

Foto: Scanpix
Carolina Klüft hyllades i Växjö.

"Carro" kunde blicka ut över ett människohav med ungefär tiotusen deltagare när hon under en klarblå himmel kom ut på residensets balkong i Växjö tillsammans med landshövding Lars-Åke Lagrell.

- Du är fantastisk, sade han och överlämnade ett speciellt diplom från Riksidrottsförbundet.

Ett ögonblick fick festföremålet tårar i ögonen.

- Ni har kommit så många för min skull. Men vad ska jag ge er, sade hon.

Före VM spekulerades det i om Carolina skulle ställa upp i den individuella längdtävlingen som ju vanns av hennes värsta konkurrent i sjukampen, fransyskan Eunice Barber.

- Om jag missat det där tredje hoppet i sjukampen hade jag väl fått hoppa längd, sade Carro på måndagskvällen.

Buande för flytt

När folket på torget fick höra att hon nu flyttar till Karlskrona buades det en del, men Carro sade att hon fortfarande kommer att vara Växjöbo.

- Det är bara baslägret som flyttar.

Några timmar före folkfesten i Växjö kom "kung" Christian Olsson till Göteborg, satte sig till rätta i klubbsoffan på Öis-gården, rättade till guldmedaljen och fick höra hur klubbens hedersordförande Benny Rosén gråtit när VM-titeln var klar.

Olsson fick frågan om han blir en lite sämre trestegshoppare nu, när han slipper konkurrensen från Jonathan Edwards.

- Inte alls. Glöm inte att jag var äldst av dem som stod på prispallen efter tresteget i Paris. Det kommer ständigt nya hoppare.

En mardröm

Olsson, med sitt guld om halsen, fick sällskap i soffan av stavhopparen och bronsmedaljören Patrik Kristiansson. Han fick bland annat stå ut med att höra hur hans före detta ledare i Öis, Per Crona, berättade om hur hans första idrottsresa med den de 13-årige Kristiansson hade varit en mardröm.

- Han pratade oavbrutet i 48 timmar, hävdade Crona. Vi bodde sex på rummet på vandrarhemmet och fem försökte sova medan Patrik låg där och pratade med sig själv. I brist på annat.

Tävlingsvardag

Men om måndagen ägnades åt firande så är tisdagen en tävlingsvardag igen. Det är gala på Slottsskogsvallen i Göteborg och Christian och Patrik är båda med och tävlar, liksom övriga svenska medaljörer utom Carolina Klüft. Hon samlar krafter till Finnkampen kommande helg, då det för hennes del ser ut att bli inte mindre än sex grenar. Bland annat ska hon försöka slå Camilla Johanssons svenska rekord i tresteg på 14,15.

Och skulle Christian Olsson känna för att angripa sitt svenska rekord finns möjligheterna redan på tisdagen. För trestegsbanan på Slottsskogsvallen är ombyggd med flyttad planka så att inte ens 18-metershoppare ska få några problem.

Lennart Hansson /TT Christer Jönsson/TT