Wowoah gav DIF seger i derbyt

AIK kämpade förgäves i jämn match på Råsunda

SPORTBLADET

STOCKHOLM

De osynliga männen fixade derbysegern till Djurgården.

Geert den Ouden kvitterade och Samuel Wowoah ordnade avgörande 2-1 när Djurgården vände och vann mot AIK på Råsunda.

- Vi gör en hyfsad match. Men AIK åt upp oss på mittfältet, sade Djurgårdstränaren Sören Åkeby.

Foto: Scanpix
Djurgården vann Stockholmsderbyt mot AIK efter att Samuel Wowoah avgjort i den 83:e minuten.

Det var inte många av de 30 609 på ett kylslaget Råsunda som värmdes av spelet på plan. Möjligtvis av minnena från det heta derbyt den 2 juni då Djurgården ledde med 3-0 men tappad till 3-3 på tolv minuter i slutet av matchen.

Något sådant fick publiken inte uppleva den här gången. Hemmalaget Djurgården hade det mesta av spelet i första halvlek, 60 procent enligt statistiken. Men det var inte ofta som djurgårdarnas kreativitet gav utdelning i någon riktig farlighet.

- Det blir sällan något skönspel i derbymatcher, sade Åkeby.

Kim Källström, som äntligen kunde spela utan att ha något proffsrykte hängande över sig, syntes förvånansvärt lite. Djurgårdens mittfält stoppades effektivt av AIK.

Mål av Hoch

- AIK spelade taktiskt och tight på mittfältet och vi blev för omständiga, tyckte Åkeby.

AIK satsade på långa bollar på Hoch. Och det var också på en sådan som tog omvägen via Kwame Quansah som Daniel Hoch kunde göra 1-0 efter 29 minuter.

Quansah, som gjorde sin femte match i AIK-tröjan, skickade ut bollen till vänster och den friställde Hochs skott tog på Andreas Isakssons vänsterfot och i mål.

- Hoch var absolut fantastisk i dag, ansåg Richard Money, AIK-tränaren.

Osynlige mannen borde Geert den Ouden kallas. Men till skillnad mot tv-figuren syns han några sekunder då och då. Nu i den 41:a minuten då Fredrik Stenmans uppspel från mittlinjen nådde holländaren strax utanför straffområdet.

Nedtagning i steget och pang, där satt den Oudens åttonde mål på sex matcher.

Djurgården kom igen

En kvart in på andra var Hoch nära att pricka in årets långskott. Fem meter in på Djurgårdens planhalva såg han att Isaksson var långt ute. Hoch skott seglade över en tillbakarusande Isaksson men bollen landade på målet.

Hoch fick minuten senare en ny chans men hans petning gick precis utanför.

- Vi gör inte tillräckligt många mål när vi får chanser, sade Money kritiskt.

Djurgården kom igen och med sju minuter kvar dök näste osynlige man i Djurgården upp. Samuel Wowoah hade kommit in för skadade Babis Stefanidis i första halvlek men inte märkts på en timme. Nu fick han bollen till höger utanför AIK:s straffområde. Han svängde runt lite och prickade sedan bortre stolpen insida och i mål.

En tung förlust för AIK som dock visade att man är på gång.

- Det känns skönt med klubbens stöd. Det verkar annars vara ständig jaktsäsong på oss från media och tränare. En del som andra tränare säger om oss har gett tränare sparken, sade Money och tänkte främst på en del uttalanden från Halmstadtränaren Jonas Thern.

- Just nu jagar vi men vi kommer att finnas i toppen, lovade Money.

- Det ska vi bli två om, kontrade Åkeby vars Djurgården leder allsvenskan med fem poäng.

Håkan Bergholtz/TT