SVT vann tv-kriget

Inte ens oraklet Julin kunde rädda TV 4

SPORTBLADET

Hur orkade vi och hur skötte sig tv-folket?

Sport i tv betygsätter Peter Jihde & co men hämtar samtidigt andan efter den häftigaste pratstormen hittills i svensk sport-tv.

Någonstans mitt under friidrotts-VM kändes det som om löpning, hopp och kast var de enda idrottsaktiviteter som homosapiens ägnar sig åt. Så pass massiv var bevakningen i våra två största tv-kanaler. Stundtals var rösterna och intrycken så många att man blev lika utmattad av paraden med pratglada människor som av de häpnadsväckande svenska insatserna.

Test - av mättnadsgränsen

VM i friidrott i två kanaler blev kort och gott ett första rejält test av var mättnadsgränsen går under ett stort idrottsspektakel i svensk tv.

VM i fotboll 2002 var rena viskningen i jämförelse; där hade vi ett halvdussin kommentatorer att lära oss älska eller hata, från Stade de France presenterades några dussin pratkvarnar var tionde minut.

Det myckna tyckandet, ofta på tomgång, är den här spaltens huvudintryck av VM i tv.

Inte ens Julin räcker

Men där finns åtskilligt annat att filosofera över fram till OS i Aten: hade de två kanalerna på förhand enats om att fokusera lika mycket på stjärnornas släktträffar som på den aktive själv? Varför bluffade TV4 inledningsvis om när det var direktsändning? Skäms inte TV4:s annonsörer när deras reklamfilmer saboterade åtskilliga avgörande moment? Vad hände med prisutdelningarna, är inte bilder av tårögda stjärnor med dubbelkopierad fana i blick själva grundstommen i ett stort friidrottsmästerskap?

I den inofficiella matchen mellan SVT och TV4 rusade de förstnämnda pardonlöst ifrån så snart den inledande blågula extasen lite lagt sig. När det handlar om hardcore friidrott med analys, siffror och eftertanke i första rummet hjälper det inte med en titan i truppen (A Lennart Julin) för att kunna matcha SVT:s breda trupp.

Stureplansstil

Däremot så har inte denna tyckare några problem med Fyransportens Stureplansstil, något som dussintals mejlsändare uppenbarligen retat upp sig rejält på.

Säger bara kommentatorn vettiga saker får han för min del vara klädd i ärmlös dunväst, ha bakåtslickad page och spegelbrillor i pannan, utan att jag för den skull hystar en seniorkula genom rutan på min Sony.

Sportbladet granskar kommentatorerna

Lars Nylin

ARTIKELN HANDLAR OM