Umeå klar för tredje raka finalen

Djurgården/Älvsjö besegrades med 2-0 i Svenska Cupen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Umeå IK fick en lättare väg till final i Svenska Cupen för damer i fotboll än i fjolårets semifinal. Djurgården/Älvsjö besegrades med 2-0 (1-0).

I fjol tvingades Umeå till straffsparksläggning i motsvarande match men segern på onsdagen innebär att laget är i final för tredje året i rad.

Foto: Scanpix
Måljubel bland de regerande Svenska mästarna Umeå.

Djurgården/Älvsjö tvingades efter tio minuter spela utan Linda Fagerström som slog upp en gammal skada, ett uttänjt ledband i foten tvingade henne att bryta. Sara Thunebro fick inta hennes plats och Annika Svensson ersatte henne i backlinjen.

Anfallsesset Elin Flyborg samt försvararen Malin Nyqvist hade redan lämnat återbud på grund av sjukdom. Som om inte det var nog utgick Sara Johansson i halvtid med en stukad fot. Hon hade matchens första målchans efter bara en minut men missade avslutet.

I stället var det Umeå som bestämde matchbilden. Efter en kvart nickade Hanna Marklund in ledningsmålet och laget fortsatte att ta sig in i straffområdet, betydligt oftare än Djurgården/Älvsjö.

0-2 var dock en lobb långt utifrån av Laura Kalmari över Jull Buchwald i Djurgården/Älvsjös mål.

- Efter det kände vi oss inte hotade, säger UIK:s tränare Richard Holmlund.

Hanna Ljungberg hade svårt att slita sig loss från Djurgården/Älvsjös Therese Brogårde.

I andra halvlek blixtrade Victoria Svensson till men fick inte tillräckligt understöd.

- Vårt mittbackspar Hanna Marklund och Sanna Valkonen är i sin bästa form. Framåt vill jag gärna framhålla Anna Sjöström, säger Richard Holmlund.

Laura Kalmari hade ett bra läge i början av andra halvlek men stoppades i sista stund av Helen Fagerström som ersatte Sara Johansson i andra halvlek.

Umeås finalmotståndare blir vinnaren i mötet mellan Kopparbergs/Landvetter och Malmö FF. Den semifinalen avgörs först efter VM.

TT