Att anställa en kvinna är att göra narr av fotbollsetablissemanget

SPORTBLADET

Italienarna pustar ut. Sommaren har varit en enda lång ångande, fotbollslös plåga. Det nya arbetsåret har visserligen precis börjat, men inget ont som inte har något gott med sig. Serie A rullar igen.

Och det med besked. Det blev 30 mål i första matchhelgen varav Juventus bidrog med fem och Lazio med fyra. Motståndarlagen Empoli och Lecce är visserligen inte ligans mest skräckinjagande, men det är inte Modena heller.

Ändå fick Inter kämpa ganska hårt på hemmaplan för att utgå med segern och alla olyckskorpar från i fjol har redan börjat kraxa igen.

Inters fyrtorn och frälsare, Christian Vieri, sliter sitt hår, klagar på att lagkamraterna jobbar dåligt och på all stryk han får ta.

Dagen efter match är han enligt egen utsago så sönderslagen att han knappt kan gå. Faktum är att de italienska domarna tillåter betydligt mer än sina utländska kollegor. Det märks tydligt i kuppmatcherna.

Italienarna går på som vanligt och fattar inte varför de inte får uppföra sig som hemma.

Det är kanske värt att tänka på för Hanna Ljungberg, om hon nu på allvar skulle överväga att komma till Perugia för att spela.

Gaucci - skicklig provokatör

Tills vidare är det bara att glädjas med Hanna över att hon är den första kvinnliga fotbollsspelare som kommit på tal för ett blandlag. Det säger en del om hennes rykte och talang.

Tanken på en ensam liten kvinna bland de stora stygga vargarna i Serie A är ganska rolig. Men för hennes och alla andra kvinnliga fotbollsspelare skull hoppas jag, att de snart får egna ligor att räkna med, med publik och pengar och glans och ära. Det vore betydligt bättre än att göras till åtlöje i "il calcio".

Perugias galne ägare Luciano Gaucci är naturligtvis ute efter att synas. Men han är också en av italiensk fotbolls skickligaste talangscouter och provokatörer.

Idén att anställa en kvinna är som att göra narr av hela fotbollsetablissemanget. Han gör damfotbollen en tjänst genom att lyfta fram vilken skillnad det är mellan kvinnliga och manliga stjärnors status. Och han retar den italienska federationen genom att hota med att förvandla anrika Serie A till rena rama cirkusen.

Hur ska federationen ställa sig till ett blandat lag? Var går egentligen gränsen mellan sport och show?

Apropå skådespel är det här den första säsongen i Italien som Rupert Murdochs tv-bolag Sky går in som ensam stark aktör på fotbollens betal-tv marknad. Sky har rättigheterna till alla de stora klubbarna och naturligtvis full tillgång till de bästa spelarna och tränarna.

Patetisk med 18 balettflickor

Till och med italienska RAI får be och bocka för att komma till. Domenica Sportiva, det en gång enväldiga fotbollsprogrammet på RAI på söndagskvällar, har för säkerhets skull radat upp 18 mjälla balettflickor som står och sprattlar lite patetiskt mot bakgrunddekoren iförda de aderton Serie-A-lagens klubbtröjor. Hjälp!

Gaucci har alltså inte helt fel när han försöker röra om lite i grytan. Italiensk fotboll är en oemotståndlig blandning av landsort och storstad, barnsligt och moget, löjligt och sublimt.

Precis som Antonio Cassano, som slagit alla med häpnad genom att göra några riktigt begåvade uttalanden efter Romas första utmärkta match mot Udinese borta.

Francesco Totti saknades på plan och så även Romas nyförvärv Chivu, men Cassano och Vincenzo Montella stod för underhållningen och åstadkom tillsammans söndagens snyggaste mål.

Landslaget nästa, Cassano?

Nu undrar alla hur länge det ska dröja innan Italiens landslagstränare ger Cassano en chans. Det är många som inte kan uppföra sig i den italienska ligan, men få som fått betala ett så högt pris för det som Cassano.

Han är inte kallad till det pågående träningslägret.

Där förbereder sig "gli azzurri" att möta Wales och Serbien-Montenegro, utan Totti som är skadad och utan det nya stjärnskottet Miccoli, som opererades för blindtarmsinflammation efter söndagens ligamatch. Ett bistert öde, eftersom det är Italiens medverkan i EM som står på spel.

Kristina Kappelin [email protected] ROM

ARTIKELN HANDLAR OM