Dominanten Olssons segertåg fortsätter

Vann med nästan två meter

SPORTBLADET

HELSINGFORS

Han drar fram som den världsstjärna han är och visar upp sin enastående förmåga på all världens arenor.

På fredagen var det dags för Helsingfors och Olympiastadion. Christian Olsson trestegade 17,51 och bjöd på toppresultatet under Finnkampens första dag.

I VM hade han de fem längsta hoppen i tresteg. En världsklass som Christian Olsson bär med sig vart han åker.

Outtröttlige Olsson hann med GP-galan i Göteborg mellan VM och Finnkampen. Men svarade för ännu en inspirerad tävling på fredagen. 17,51 kom i tredje omgången och var nästan två meter längre än tvåan Janne Harju.

Övriga svenskar gladde

Med tanke på det hårda programmet hade han bara tänkt göra tre hopp. Men det blev övertramp i andra omgången och han drog även av sig överdragskläderna när det var dags för sista omgången.

- Övertrampet var nog det bästa hoppet tekniskt sett, sade han.

- Men 17,51 var stabilt. Det fina var att Erik Eriksson och Johan Attersand blev trea och fyra. Det gav många extrapoäng som vi behöver när vi har så många återbud.

Erikssons 15,50 var personbästa med 11 centimeter. Attersands 15,47 årsbästa med sju centimeter. I stället för finländskt statistiskt 12-10 blev det svenskt 14-8 i grenen.

Världsmästare Olsson har en uppgift i Finnkampen även på lördagen. I längdhopp.

Vill slå Sjöberg

Och förutom att hoppa till sig viktiga kamppoäng har 23-åringen en egen målsättning i längdgropen.

- Patrik Sjöberg har klubbrekordet i Öis på 7,78. Jag tror han gjorde det i en finnkamp. Det ska jag försöka ta. Något rekord måste man ju ta från honom, sade Olsson, som ju också är en höjdhoppare av rang.

Olssons eget längdrekord är på 7,71, så både seger och Örgryterekord ligger inom möjligheternas gräns.

- Jag har nästan bara sovit sedan jag kom hit, och får jag bara vila ut ordentligt mellan tävlingarna så finns motivationen där, sade han.

Efter Finnkampen återstår i alla fall bara två tävlingar för den framgångsrike monegasken. Och tanken är att fylla på kassakistan ordentligt. VM-guldet gav 60 000 dollar. Segrar i GP-finalen hemma i Monte Carlo 13-14 september och i den penningstinna inbjudningsgalan i Moskva veckan efter ger ytterligare 120 000 dollar. På fyra veckor kan han tjäna 1,5 miljoner kronor.

Men först handlar det om fortsatt poängjakt i Finnkampen.

Peter Wikström/TT