Premiärvinst för Tyskland

Besegrade Israel men segern satt hårt inne

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Utanför protesterade ett 50-tal antiisraeliska demonstranter. Inne i Himmelstalundshallen drog basket-EM igång med uppkast mellan Tyskland-Israel.

Favoriterna från Tyskland vann till sist premiärmatchen med 86-81 - men det satt hårt inne och Israel var nära att gå ikapp i sista perioden.

- Vi hade ingen bra koncentration i dag, vi måste spela bättre om vi ska vinna guld, sade Tysklands Dirk Nowitzki efter fempoängssegern.

NBA-stjärnan från Dallas Mavericks fick omedelbart ett par israeliska "plåster" på sig och blixtrade bara till periodvis. Tysklands främste spelare var i stället Malagaforwarden Ademola Okulaja. Med god spänst och bra teknik utmanade han det israeliska försvaret gång på gång.

Trots en fotskada.

- Vi har förberett oss för det här ett halvår. Nu är vi här och min fot höll, sade Okulaja.

Starkt skytte

Med ett tusental supportrar på plats i Himmelstalundshallen gick det programenligt för de vitklädda tyskarna. Kanske gick det lite för lätt. Med ett säkert distansskytte kom israelerna närmare och närmare. När Gur Shelef satte 80-76 med 2.26 kvar att spela blev det nerv i matchen. Men i jakten på tyskarna drog israelerna på sig alltför många fouls. Ett något skakat Tyskland kunde avgöra från straffpunkten.

- Jag är inte alls nöjd med spelarnas inställning och koncentration i dag, sade Tysklands coach Henrik Dettmann.

Mycket protester

För Israel blir det att ta nya tag, närmast mot Litauen på lördagen.

- Synd, när vi nu var så nära på slutet. Men det här var ändå ett steg framåt för israelisk basket, sade forwarden Ido Kozikaro efteråt.

Han försökte att inte tänka allt för mycket på de antiisraeliska protester som fanns både utanför och inne i Himmelstalundshallen.

- Jag vill inte prata politik, även om jag naturligtvis har en uppfattning som alla andra. Jag spelar basket, det är det jag är bra på, sade Kozikaro om demonstrationerna mot hans land.

För Tyskland väntar nu möte med Lettland som hade en mycket jämn dust med Litauen på fredagen. Efter 81-81 vid full tid krävdes förlängning där Litauen kunde vinna med 11-10 och totalt 92-91.

TT