Svenskt rekord och revansch för stafettlaget

111-94 till Sverige efter första dagen

SPORTBLADET

HELSINGFORS

Personligt rekord. Svenskt rekord. Seger i längd.

Carolina Klüft har krafter kvar efter VM-urladdningen. Världens bästa sjukampare inledde sin finnkampsfemkamp med att leda Sveriges damer till klar ledning med 111-94 efter första dagen.

Det svenska rekord på 4x100 meter som skulle ha kommit i VM i Paris kom på Olympiastadion i Helsingfors i stället. Med 43,75 putsades det två år gamla rekordet med 22 hundradelar och blev en effektfull punkt på den första dagen i damkampen.

Och den här gången sprack det inte i sista växlingen. Säkerheten främst, ändå blev det rekord.

Tänkte på Paris

- Jag fick Paris i huvudet när jag närmade mig Jenny, sade namnen Kallur.

- Exakt samma tanke här, sade Jenny Ljunggren, sluttjejen som stack i väg för tidigt i VM-semifinalen.

- Så nu hade vi tagit in på växlingssträckan och växlade säkert.

Samtliga fyra inblandade, Susanna Kallur, Carolina Klüft, Jenny Kallur och Jenny Ljunggren, försäkrade att VM-loppet egentligen var bättre och att rekordet sitter löst om det tänjer lite på växlingarna.

- Nu hade jag ju längd mitt i allt också, sade Carolina Klüft, som gav svenskorna en sjupoängare med sin seger på 6,42.

Hennes enda godkända hopp kom direkt. Och sedan tvingades hon stressad ändra sina planer.

- Jag hade order från min tränare Agne Bergvall att bara göra fem hopp. Jag tänkte stå över det femte, men så kom stafetten så jag fick hoppa över det sista i stället. Jag hann inte kolla om det räckte.

Pers även i häck

Klüft inledde sin arbetsdag med personligt rekord. I SM tog mångkamparen guld före häcktjejen Susanna Kallur.

I Finnkampen var det omvänd ordning, Kallur tvåa och Klüft trea. Båda klockades för 11,53, båda satte personligt rekord, Jenny Kallur var med 11,57 bara två hundradelar från sitt personbästa och den snabba trion gav Sveriges damer en flygande start i Finnkampen.

Ur den synvinkeln var det svenska rekordet i stafetten inte en överraskning. Då gjorde det inte så mycket att de inte rådde på Johanna Manninen.

Och sedan fortsatte det av bara farten. I fem damgrenar blev det bättre svensk utdelning än förväntat. Mest överraskande var 10 000 meter. Ellinor Stuhrmann vann 400 meter på 53,71 och Beatrice Dahlgren och Lena Arhun säkrade en trippel. Nadja Petersen och Erica Mårtensson dubblade i 400 m häck, liksom Linda Persson och Hanna-Mia Persson i stav. SM-ettan Daniela Lincoln-Saavedra var närmast bakom Klüft i längd och Helena Engman och Linda-Marie Mårtensson vann dubbelt i kula.

Peter Wikström/TT