Dopad - med djurpreparat?

Belgiske cykel-
världsmästaren gripen efter razzia

SPORTBLADET

Kiel. Den belgiske veterinären José Landyut har erkänt att han utvecklat otillåtna hormonpreparat för djur och han misstänks nu ha sålt det till flera cyklister.

Däribland den före detta världsmästaren Johann Museeuw.

Foto: REUTERS
Djurdopad? Den belgiske världsmästaren Johann Museeuw har köpt hormonpreparat för djur.

I torsdags gjorde den belgiska polisen husrannsakan hos Johan Museeuw, 37, Jo Planckaert, Chris Peers, Mario De Clercq, Nico Hendrickx och Oliver Penny.

Hos samtliga har preparat beslagtagits, men det är ännu osäkert vilka substanser de innehåller. Statsåklagaren i Kortrijk, Belgien, väntar nu på labratorieresultaten för att kunna fastställa vilka av preparaten som är förbjudna.

Klart är att Johann Museeuw suttit i polisförhör i nio timmar och att veterinären José Landyut enligt den holländska tidningen Telegraaf erkänt att han utvecklat förbjudna hormonpreparat till djur och sålt det till jordbrukare. Han ska även ha sålt substanserna vidare till cyklister.

"Alarmerande affär"

- Den här affären är alarmerande och gör mig naturligtvis orolig. Det måste vara någonting allvarligt, annars hade de berörda inte stängt in sig på det sättet. Nu måste vi avvakta labratorieresultaten, säger Laurent De Backer, ordföranden i det belgiska cykelförbundet enligt sport1.

Museeuw har under 1990-talet kört i den gula ledartröjan i Tour de France, han vann den totala världscupen 1995 och 1996, och blev världsmästare 1996.

Två år senare krossade han knäskålen i ett fall och tvingades till vila i ett år från de stora tävlingarna. Egentligen ville han avsluta karriären förra året, men efter att ha misslyckats på VM inför hemmapubliken gav han karriären en ny chans.

Nu är han misstänkt för dopning. Men utanför polishuset i Brügge har han inte velat säga någonting.

- Lagledningen har bestämt att vi inte ska kommentera den här saken innan det finns några officiella bevis, hälsar hans stall Quick Step i ett uttalande.

Han vann linjeloppet i VM 1996

Anna Carlsson