Henrikssons nolla gav Sverige segern

Daniel Rudslätt matchvinnare

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Daniel Henriksson var det största glädjeämnen i Tre Kronors match mot Ryssland.

Luleåmålvakten höll nollan och såg till att Sverige vann med 1-0 (0-0, 1-0, 0-0) i andra matchen i Ceska Pojistovna Cup i tjeckiska Pardubice.

- Han gjorde en jättematch, berömde förbundskapten Hardy Nilsson.

Sverige kom ut med mer kraft och tempo än i öppningsmatchen mot Finland (förlust 2-3) i torsdags. Mot Ryssland var det full fart framåt från början.

- Det var en riktigt rolig match för vår del med högt tempo. Båda lagen gick framåt på varenda chans, sade Nilsson.

Ryssland började bäst och satte press på Sverige men målvakten Daniel Henriksson var omutlig.

En gång släppte han pucken förbi sig men 18-årige talangen Aleksander Ovetjkins mål dömdes bort för att Henriksson redan blockerat.

Ännu orutinerad i blågult

Stabile Henriksson visade sin kapacitet redan förra säsongen men Hardy Nilsson gladdes ändå mycket åt hans insats mot Viktor Tichonovs adepter.

- Henriksson är fortfarande än av de som är nya i landslaget.

En som däremot inte var med förra säsongen var Jonas Soling. På grund av en knäskada spolierades hela förra säsongen men efter en stark försäsong i Brynäs gav Hardy Nilsson honom chansen att debutera i Tre Kronor.

- Man är fortfarande lite nervös men hoppas att det kommer att lossna även med målskyttet, sade Soling.

Rudslätt målskytt

Soling hade en del farliga chanser i matchen och var också på plan när Sverige gjorde 1-0. HV 71:s Johan Davidsson fick fritt utrymme bakom målet och hittade Daniel Rudslätt framför mål som med ett högt skott fick in pucken bakom Maxim Sokolov 14 minuter in i andra perioden.

- Vi spelade mycket bättre än senast, det funkar bra, sade Soling.

Ryssland låg efter målet på för en kvittering men lyckades inte få till mer än tre skott i sista perioden.

- Det var en väldigt nyttig match för våra unga nya backar. Det är bra att de får vara med i sådana här situationer, sade Hardy Nilsson.

Hjärnskakning för Hållberg

Hans unga backstyrka skötte sig bra och Johnny Oduya fortsätter sin aggressiva stil även i landslagssammanhang. Två utvisningar blev det för Djurgårdsbacken - ett normalt facit även i klubblaget.

För Färjestadsbacken Per Hållberg är det dock slutspelat. Han ådrog sig en hjärnskakning i matchen mot Finland i torsdags och har lämnat truppen. Sverige spelar därför med sex backar, Per Styf satt på sidan mot Ryssland.

- Han kommer nog att gå in i matchen mot Tjeckien, och så får vi se hur vi gör med målvakterna, sade Nilsson.

Lars Frank/TT