Mattias Jonson målskytt igen

"Den satt riktigt skönt"

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Efter en halvtimmes frustration kom målet, och sedan rann det på.

Mattias Jonson spräckte nollan mot San Marino med sin "Shearer-nick".

- Den satt riktigt skönt, men jag tittade långt efter domaren, sade Jonson efter 5-0-segern i EM-kvalet.

Fast hur långt han än tittade så höjdes inte flaggan för offside, och Jonson gjorde därmed sitt fjärde EM-kvalmål mot San Marino. I den första matchen den 7 juni gjorde Bröndbyspelaren tre.

Matchen som sådan var ingen skönhetsföreställning, men landslaget gjorde vad som förväntades av dem.

- Vi hade mycket boll, men överspelade lite grann. Jag tycker ändå att vi gör ett proffsigt arbete. Vi gör fem mål och sen så var det klart.

Den stenhårda nicken från nära håll, en sådan som Newcastles forward Alan Shearer nästan har patent på, löste många nervknutar i det svenska laget.

Efter Andreas Jakobssons 2-0 (första landslagsmålet) nickade Mattias sedan fram Zlatan Ibrahimovic, som bara hade att lyfta bollen över den inte allt för imponerande Federico Gasperoni i San Marino-målet.

- Zlatan ropade att han ville ha den, och jag såg honom hela tiden och tyckte att det var bättre att nicka den till honom än på mål. Och det var nog rätt beslut.

Målet betydde 3-0 och då var matchen avgjord.

Forwards i form

De två sista målen kom på straff, och Jonson byttes ut mot Niklas Skoog.

Förbundskaptenen Lasse Lagerbäck var nöjd med matchen, och vad anfallarna presterade.

- Totalt sett gör vi en godkänd match. Den påminner väldigt mycket om den match vi gjorde nere i San Marino, men nu tycker jag att vi var bättre i den första halvleken. De fick oss att sänka tempot i första, men vi skärper till oss i andra, säger han.

- Vi har några spelare som vill in i laget till Polen-matchen, och vi har en hel del tankar på hur vi ska formulera laget.

De spelarna är Marcus Allbäck och Fredrik Ljungberg, varav minst en tar plats i anfallet.

Den andra kan bli Mattias Jonson.

- Det vet man ju aldrig. Då är ju "Mackan" (Allbäck) tillbaka, men vi är i och för sig många anfallare som är i bra form. Jag hoppas i alla fall, säger Jonson.

Niclas Johansson/TT