Carolina Klüft bakom finnkampsseger

Ledde damerna till seger med 208,5-201,5

SPORTBLADET

HELSINGFORS

Säsongen slutade som den började för Carolina Klüft. Med seger. Inte personlig. Men i Helsingfors handlade det om lagtävling.

Mångkampsmästarinnan som var Finnkampsankare bidrog i högsta grad till den svenska damsegern med 208,5-201,5.

Men Camilla Johansson visade dramatiska kvaliteter när hon avgjorde hela tävlingen.

- Jag tror aldrig jag har varit så här trött, sade Carolina Klüft efter årets sista dagsverke.

Andradagens medverkan var på 100 m häck och 200 meter. Hon kom tvåa i båda, efter Susanna Kallur i häck och efter finländskan Johanna Manninen på 200 meter.

- Jag lade bort segern på 200 meter i kurvan, sade hon. Jag skulle ha tryckt på bättre, men jag hade inte mer.

- På häcken fick jag en bra start, men spände mig lite. Känslan var bra, men kroppen trött.

En sån säsong!

Carolina Klüft kan summera an osannolikt framgångsrik säsong. VM-guldet i sjukamp i Paris var det definitiva beviset på hennes storhet.

- Jag har inte varit sjuk, inte skadad och det har gått så himla bra på träning. Så visst har det känts att det har funnits där. Men det gäller att få ihop det på tävling också.

Nästa år väntar OS. Men först en månads vila.

Och den 20-åriga världsmästarinnan sade att vinterns inomhussäsong kommer att bli lidande i jakten på ett olympiskt guld om ett år.

- Nu har jag gjort två fulla säsonger. En tredje kommer inte i fråga. Det kanske blir en kort, kort tävlingsperiod inomhus, men det blir ingen femkamp i alla fall.

- För att bli bättre blir det mer träning i vinter, det är viktigare än tävling.

Johansson säkrade segern

Bredvid Klüft var Susanna och Jenny Kallur flitiga poängplockare i Finnkampen. Susanna var med i tre grenar, stafett inräknad, och vann på lördagen 100 m häck programenligt före Klüft.

Jenny Kallur var med i fyra grenar.

Det var dock trestegsspecialisten Camilla Johansson som säkrade den svenska damsegern. Och hon kunde inte ha gjort det på ett mer effektfullt sätt.

Säkra finländskan Heli Koivula, som gjort 14,39 i år, ledde inför näst sista omgången med 13,74. Då klämde Camilla Johansson i med 13,80.

I sjätte hoppet kontrade Koivula med 13,81.

I tävlingens sista hopp landade småländskan på 13,82.

"Fantastiskt"

- Fantastiskt att hon kunde göra ett sånt hopp i det läget och slå Koivula på hemmaplan, sade förbundskaptenen Ulf Karlsson innan ett gäng svenska friidrottstjejer kastade sig över honom för transport till dopp i hindergraven.

- Jag visste inte då att det avgjorde hela kampen, sade Camilla Johansson.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Och det var skönt att slå Koivula, det har jag aldrig gjort i en finnkamp.

Det blev fem svenska damsegrar under lördagen. Camilla Nyqvist tog sin första finnkampsseger efter att lätt ha hållit undan på upploppsrakan efter ett lusigt 5 000-meterslopp, Anna Söderberg vann diskus och det blev seger även på långa stafetten - som Carolina Klüft slapp. Fem grenar blev det ändå för Finnkampens största stjärna.

Peter Wikström/TT