Ingen revansch för herrarna

Finland vann efter dramatiskt 1 500-meterslopp

SPORTBLADET

HELSINGFORS

Nära, nära - men Sveriges herrar fick ingen revansch i Finnkampen.

Allt vägde över till Finlands fördel i den sista grenen. På 1 500 meter tog Finland de poäng som behövdes för att vinna med 205-203.

- Försmädligt. Det var synd att vi inte kunde hålla i ända fram, sade förbundskapten Ulf Karlsson.

Optimismen var stor i herrlägret efter den fina inledningsdagen. Och på lördagen ramlade poängen till en början in i en strid, jämn ström.

Men de klara förlusterna i kastgrenarna gav Finland slagläge. Och trots svensk seger på 4x400 meter och ledning med fyra poäng inför 1 500 meter, så höll det inte.

Ulf Karlsson hade förutspått stryk för herrarna. Inte minst på grund av alla återbud. 1 500 meter var typiskt. Patrik Johansson, flerfaldig finnkampssegrare, fanns inte med och även om ersättande stortalangen Olle Walleräng satsade friskt så räckte det inte när det hettade till på slutvarvet. Finskt på första, andra och fjärde plats gav 15-7 och totalseger.

Bra start

Inledningen gick däremot i svenska färger. Robert Kronberg vann 110 m häck för sjunde gången i sin sjunde start.

- En sån svit har inte ens Stefan Holm, flinade göteborgaren efter segern på 13,49.

- Det här var definitivt mitt bästa lopp den här säsongen. Synd att det var lite motvind.

Kronberg missade VM-finalen i Paris, men sörjde inte mycket för det nu. Säsongen är över, siktet ställs in mot OS.

- Det hade inte gett mig något, jag har varit där förut och ska jag ta en medalj så känner jag att jag måste lägga ner ännu mer fokus och energi.

- Inte i ett enda lopp i år har allt stämt hela vägen, så jag hoppas det kommer nästa säsong. Jag är hellre i final i OS än i VM.

Sex grensegrar

Kronberg hade som väntat VM-kompisen Philip Nossmy närmast bakom sig och Sverige vann lördagens öppningsgren med 15-7.

Sveriges herrar vann sex grenar på lördagen. Sveriges siste VM-medaljör på Olympiastadion, Patrik Kristiansson, gick in på 5,50 och då var ännu finländarna Matti Mononen och Vesa Rantanen kvar. Mononen gled även över 5,60 i sista försöket. När Kristiansson tog 5,70 i första försöket var segern i praktiken klar. VM-trean gjorde sedan tre försök på 5,90, men konkurrenten Oscar Jacobsons 5,87 står sig som svenskt rekord.

Christian Olsson, Johan Wissman och Erik Sjöqvist blev dubbelsegrare. Wissman, mag- och febersjuk dagarna före Finnkampen, vann på lördagen 200 meter och duellen mot Tommi Hartonen.

Wissman vann på 20,77, Hartonen hade 20,84.

- Jag visste att jag skulle slå honom om jag var fräsch, sade helsingborgaren. Men jag hade en riktigt dålig kurva.

Olsson vann i längd

Trestegsfenomenet Christian Olsson vann även längd, men målet att slå Patrik Sjöberg klubbrekord i Örgryte på 7,78 misslyckades. Olsson nådde 7,84 - med för mycket medvind. Personrekordet på 7,71 står sig.

Erik Sjöqvist låg i bakhasorna på åländske EM-maratonmästaren Janne Holmén på 5 000 meter och drog obevekligt i från på sista varvet. Mustafa Mohamed gav Sverige dubbelseger.

Men i slutändan fattades ändå två poäng. VM-silvermedaljören Stefan Holms segermiss i höjd blev dyrbar.

Peter Wikström/TT