”Foppas” häst vann Travderbyt

Tsar d'Inverne sprang in 1,7 miljoner

SPORTBLADET

MALMÖ

Världens bäste hockeyspelare Peter "Foppa" Forsberg har Sveriges bäste fyraårige travhäst.

På söndagen vann hans Tsar d'Inverne Svenskt Travderby på Jägersro med Robert Bergh, som passade på att ta sin tredje seger i storloppet sedan 1997.

- Det var väldigt nervös inför loppet, men det var enormt skönt att han vann loppet. Robert har gjort ett otroligt jobb med hästen, sade Forsberg.

Peter Forsberg har köpt en del i hästen tillsammans med pappa Kent och det ser ut som en riktig kanoninvestering - segern i Derbyt var värd 1,6 miljoner kronor. Men det spelar förstås en mindre roll för hockeystjärnan som ju tjänar mångdubbelt mer på isen i klubben Colorado.

Nu var det äran det handlade om och förstås mycket prestige.

- Jag tvekade ett tag innan jag köpte in mig på hästen (halva delen), men det var tur att jag tog rätt beslut. Det här var stort, mycket stort, sade Peter Forsberg som fick en gul derbykavaj på sig som ägare.

Bästa fyraåringarna

Kusken Robert Bergh svarade för en perfekt styrning och tog över ledningen med drygt ett och ett halvt varv kvar att köra. Det var det vinstgivande draget och sedan blev det en underbar kamp med förhandsfavoriten Naglo med Örjan Kihlström (som tränas av Stefan Hultman, som hade vinnaren 2002 i From Above) över upploppet.

De två solklart bästa fyraåringarna i loppet ville inte ge sig - Tsar dInverne hade hela tiden greppet och kämpade sig till seger på 1.14,4, två tiondelar sämre än lopprekordet.

Vinnare trots sjukdomar

Robert Bergh tog nu sin tredje derbyseger - 1997 vann han med Remington Crown och för två år sedan triumferade han med stoet Hilda Zonett.

- Jag tycker dock att Tsar dInverne är längre framme som fyraåring än de andra vinnarna, även om det aldrig är lätt att jämföra hästar. Men Tsar dInverne har en enorm vilja och det var starkt av honom att vinna derbyt efter alla problem han haft med sjukdomar i karriären.

- Naglo och Tsar dInverne har jag hållit som de bästa fyraåringarna och det stämde ju väl med tanke på loppet, sade Robert Bergh, som också hade fyran i loppet i form av skrällen Garros.

Tsar dInverne kan snart skörda nya stora slantar. Det väntat kval till Europaderbyt, som avgörs i Finland. Kvalar han in till finalen blir det en ny stor uppgift den 28 september i Finland.

Stig H trea

Naglo och Örjan Kihlström fick nöja sig med en andraplats efter en stark insats - men just att han hamnade efter Tsar dInverne i loppet blev avgörande.

Stig H Johansson blev trea med Ebbes Arnie L.J. efter en stark slutspurt. I sista kurvan såg Johansson ut att kunna ha en vinnare, men det gick inte att rubba de två största i loppet.

Olle Goop hade ingen lycka i sin 21:a start i Travderbyt. Han satsade för ledning men fick svar och sedan tappade hästen halvvarvet från mål. Nu blev det en sjätteplats i stället och det är väl bara för Goop att ta nya tag till 2004.

Ny seger för Kontio

Derbystoet med en halv miljon kronor i förstapris var på förhand vikt åt stall Stig H Johansson - men den här gången valde han fel. Princess Ride fick inte ledningen och orkade inte över upploppet och fick nöja sig med femteplatsen.

Men Stig H behövde inte deppa ändå för segern stannade ändå i stallet då Je Taime Dream vann med den finske fantomkusken Jorma Kontio i vagnen.

Kontio, med över 7000 segrar i karriären, serverade Je Taime Dream ett perfekt lopp i andrapar utvändigt.

- Det är en väldigt fin märr som alltid gör sitt. Nu fick vi ett perfekt lopp och högt tempo, det var precis som vi önskade oss, sade Jorma Kontio efter segern.

TT