Seger i VM-genrepet för Sverige

Avgjorde sent mot Danmark

SPORTBLADET

MALMÖ

Efter en lång seg startsträcka vann Sveriges damlandslag i fotboll VM-repetitionen mot Danmark med 3-1 (1-1).

Segermålen kom under matchens sista tio minuter, när danskorna tappat fart och kraft.

- De orkade inte lika mycket samtidigt som vi rörde oss bättre och passade bättre, sade Malin Andersson, som hade en ny position i Marika Domanski Lyfors VM-bygge.

Foto: BILDBYRÅN
Victoria Svensson skjuter bollen förbi den danska målvakten och utanför stolpen.

Lagkaptenen är van vid en offensiv position på innermittfältet, men nu agerade hon strax bakom de tre andra mittfältarna i någon slags diamant och det såg hyggligt ut efterhand.

Rollen är inte helt ny faktiskt.

- Jag spelade den i EM-finalen mot Tyskland och då gick det bra. Så Marika ville prova igen. Vi kan faktiskt spela på olika sätt och det beror lite på vilket motstånd vi möter. Det handlar om att hålla ihop ytor men det kräver stor rörlighet hos yttermittfältarna och ytterbackarna.

Frisparksmål

Den rörligheten fanns inte mot Danmark, inte förrän en bra bit in i andra halvlek. Då var det lite fart i anfallen och säkrare passningar.

Malin Andersson gjorde Sveriges ledningsmål på en frispark från tjugo meter. En snygg prestation där hon drog bollen över den danska muren.

- Jag är glad för det målet för jag har problem med min rygg och har inte kunnat träna frisparkar. Men jag får och kommer att få behandling hela tiden.

Målet satte inte fart på det svenska spelet. Det var för dålig rörelse och många felpassningar.

Danskorna körde med säkra kortpassningar, varierade med långa när Lene Jensen flög förbi försvaret och kvitterade i den nittonde minuten.

Sedan följde en seg, långsam period helt utan finesser. Det svenska spelet var omständligt.

Men det bättrade sig. Och svenskorna skapade några målchanser innan inhopparen Frida Östberg fångade upp returen på Jane Törnqvists nick på en hörnboll. Frida stötte in 2-1.

Tuffare i VM

På stopptid gjorde Josefine Öqvist en snygg sak. Tog emot bollen, vände, sprang några steg och klippte in 3-1 från långt håll.

Sverige gjorde sex byten och målvakterna Sofia Lundgren och Caroline Jönsson stod varsin halvlek.

I VM blir det motstånd av stor kaliber. Premiären den 21 september går mot USA, favorit till VM-guldet. Sedan väntar Nordkorea och Nigeria i gruppspelet.

Då måste man vara rappare och tätare i försvaret och rörligare och passningsskickligare över hela planen än man var mot Danmark på Malmö IP på söndagen.

- Där kommer det att gå lite snabbare, och vi har saker att jobba på om vi ska ha en chans. Vi måste spela mer varierat med korta och långa passningar. Men det som var bra nu mot Danmark var att vi lyckades höja oss ur svackan, sade Hanna Ljungberg.

Bo Harmby/TT