Sverige utslaget i EM-slutspelet

Hängde med Ryssland i halva matchen

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Tre år av hårt arbete - och så var allt över redan efter tre dagar.

Tre raka förluster och basketlandslaget har gjort sitt i EM-slutspelet.

Rysslands 92-71 var spiken i kistan.

- Sett till resultaten är det ett sportsligt misslyckande, men vi har minskat gapet till de stora nationerna, säger coachen Jan Enjebo.

Halvvägs in i den första tiominutersperioden såg det ut som om basketlandslaget faktiskt höll på att ge sig chansen att ta den svenska EM-historiens andra seger - och ett liv i EM efter söndagen.

Fakta så långt:

Bara ett missat skott, ledning med 19-12 och ryssarna på det där nödvändiga sexpoängsavståndet - det som behövdes för att nå åttondelsfinalen.

Men när perioden var över hade ryssarna 29-27. Mitt i den andra perioden var Sverige uppe i ledningen några gånger, först när Paul Burke sänkte en "trea" till 37-35, kort senare när Jonas Larsson gjorde detsamma till 40-37 och när Joakim Blom lade i 42-41.

"Bränslet tog slut"

Fyra snabba poäng av ryske NBA-stjärnan Andrej Kirilienko grusade dock förhoppningarna om svensk ledning i halvtid. Ryssland gick till vilan med 45-42.

- Bränslet tog slut i halvtid och när ryssarna satte några skott och vi missade, så fanns det ingen kraft kvar, säger Jonas Larsson, främste svenske skytt med 18 poäng.

För sex minuter in i tredje perioden hade avståndet ökat till minus 15. Ryssarna lade i överväxeln, gjorde 14-2 och inför den sista perioden var matchen över.

Ryskt 70-54 och svenska hängläppar.

Det var långt i från första gången förbundskaptenen Jan Enjebo fick se sitt lag ramla ihop efter besöket i omklädningsrummet mellan andra och tredje perioden.

Pausen inget bra för Sverige

- Det är helt klart en av våra akilleshälar, den tredje perioden, och vi har pratat mycket om det. Likväl som man laddar till matchstarten, likväl måste man ladda till andra halvlek. På den här nivån räcker det med en dålig period för att förlora matchen, säger Enjebo.

För basketlandslaget är EM-slutspelet över efter tre förluster på lika många dagar. Förnedrade mot Spanien, länge nära att skaka Serbien-Montenegro och utan chans mot Ryssland.

Hur man än vrider och vänder på det - på det hela taget var basketlandslaget just så chanslöst som så många påpekat under så lång tid.

- Det känns tomt och tråkigt att inte vinna en match. Det här var ju vår chans att visa upp oss på hemmaplan. Vi ville så gärna vilja bevisa motsatsen till vad alla trodde, säger Jonas Larsson.

Ger erfarenhet

EM-slutspelet var basketens möjlighet att på allvar slå igenom hos den sportintresserade allmänheten. Men då hade det nog krävts den där segern som var det sportsliga målet för landslaget.

- Ser man bara till det är EM ett sportsligt misslyckande, men för framtiden var det här en viktig erfarenhet och en enorm investering. Vi har visat att vi har minskat gapet till motståndare på den här nivån. Vi har visat att våra motståndare måste spela med sina bästa spelare och jag är stolt över spelarna och deras inställning och attityd, säger Enjebo.

Han får medhåll av Jonas Larsson. Trots förlusterna tycker han att svensk basket tagit ett kliv.

- Vid EM 1995 kändes det inte som om vi var i närheten av att vinna, nu var avståndet mycket mindre.

Mindre, men ändå för stort.

Henrik Skiöld/TT