Straffvinst för Tre Kronor mot Tjeckien

Jörgen Jönsson segerskytt

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det krävdes straffläggning för att skilja Sverige och Tjeckien åt i avslutningsmatchen i ishockeyturneringen Ceska Pojistovna Cup.

Där var Sverige skickligast och Jörgen Jönssons mål och Henrik Lundqvists räddning blev avgörande.

- Sett över hela matchen var det ett rättvist resultat, tyckte Claes-Göran Wallin, general manager i Tre Kronor efter 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 1-0).

Sverige fick en drömstart när forwarden Niklas Anger styrde in 1-0 på volley efter skott av Johnny Oduya. Klockan stod på 1.20 och Sveriges oförmåga att göra mål såg ut att vara borta.

- Vi startade riktigt bra, var kvicka och intensiva. Vi visste att tjeckerna är snabba och tar de ledningen på hemmaplan är de svåra, sade Wallin.

Men resterande 58.40 blev mållösa för Tre Kronor och tack vare Tjeckiens kvittering genom Peter Prucha efter halva matchen gick matchen till förlängning och straffar.

Jönsson straffmål

Där började Jörgen Jönsson med att lura målvakten Roman Málek, som bara stod under straffläggningen, och gjorde 2-1 för Sverige. När sedan Frölundakeepern Lundqvist räddade Tomás Blazeks straff var segern ordnad och andraplatsen bakom Finland i turneringen säkrad.

- Det är härligt att vi ordnar andraplatsen. Det är många av spelarna som visar att de vill vara med i Tre Kronor och även hänger med i tempot.

Trots den föga imponerande målproduktionen saknades inte chanser för lagen. De svenska backarna var precis som mot Ryssland på lördagen offensiva och i slutperioden var Oskar Ackeström, till vardags i Frölunda, nära att avgöra för Tre Kronor.

Färjestadsmöjlighet

Bästa chansen hade Peter Nordström i en två-mot-en-situation tillsammans med Färjestadskollegan Jörgen Jönsson men Nordströms möjlighet, precis som de flesta andra, gav inget mål.

- Vi ska bättra på målskyttet men ser man på de andra lagen gör de inte fler mål heller bortsett från matchen mellan Finland och Ryssland då Finland redan var klara vinnare, förklarar Wallin.

I förlängningen hade offensivvillige debutanten Johnny Oduya, ännu utan elitserierutin, några farliga lägen mot den tjeckiska kassen.

- Han visar åter att han har potential och kom snabbt in i tempot. Jag tycker det var starkt av Hardy att ge de nya killarna fortsatt förtroende trots att vi släppte in två snabba mål i första matchen mot Finland, sade Wallin.

Målvakterna imponerar

Tjeckerna saknade inte heller chanser och Henrik Lundqvist visade upp samma klass som under förra säsongen. Lundqvist fick chansen trots att Daniel Henriksson storspelade mot Ryssland på lördagen. Lundqvists insats var inte sämre den.

- Framförallt målvakterna har varit positivt i matcherna.

I den andra matchen på söndagen vann Ryssland över redan klara segrarna Finland med 6-3 (4-1, 1-2, 1-0) och Ryssland slutade i och med det trea i turneringen.

I november väntar nästa turnering för Tre Kronor då man reser till Finland för Karjala Cup.

Lars Frank/TT