Jan Enjebo tycker Sverige är på rätt väg

”Vi har minskat avståndet”

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Man måste beundra basketförbundskaptenen Jan Enjebo.

Trots tre förluster lyckas han ändå se något positivt i EM-förlusterna.

- Vårt viktigaste mål var att visa att vi är på rätt väg och har minskat avståndet till topplagen. Det lyckades vi med.

Minus 47 mot VM-femman Spanien, minus tio mot världsmästaren Serbien-Montenegro. Och så minus 21 mot VM-tian Ryssland. Tre tunga förluster där bara matchen mot Serbien och första halvlek mot Ryssland bjöd på glädjande svenskt spel.

- Vi hade två mål inför EM. Ett sportsligt som var att vinna en match och gå vidare. Det misslyckades vi med.

- Det andra var att visa att vi är på rätt väg. Det gjorde vi, sade Enjebo som kan förvänta sig många negativa artiklar efter söndagens uttåg ur EM på hemmaplan.

Väntad kräftgång

Efter cirka 225 träningsdagar och över 70 matcher fanns det förhoppningar, ja nästan krav från basketintresserade och andra på att Sverige skulle gå vidare.

- Men vi är fortfarande på väg uppåt och då får man vara beredd på lite kräftgång, säger Enjebo, till synes helt oberörd över det många vill kalla ett basketfiasko.

- Vi måste acceptera att just nu kan vi slå några av världens bästa lag men också förlora mot de sämre rankade, anser Enjebo som tillsammans med sin assistent Per Källman gjort upp en handlingsplan som sträcker sig till OS 2008.

Längden inte avgörande

Sverige har en bra förstafemma med Paul Burke, Jonas Larsson, Oluoma Nnamaka, Fredrik Jönzén och Joakim Blom. Och det finns en del intressanta namn som är på gång, till exempel Christian Maråker. Men en sak saknar Sverige - längd.

- Jag har inte saknad längden i EM. Det finns andra kvalitéer i laget som är viktigare. Och jag är stolt över den attityd och mod som spelarna visat upp.

Social sett är man - som alla svenska lag - bland de bästa. Och fysiskt börjar man sakta närma sig toppen. Men tekniskt måste man bli bättre anser Enjebo.

- Speciellt handlar det om att kunna utmana en mot en i anfall. Framför allt från stillastående. Där kan vi ta ytterligare ett steg.

Vågar och vill förbundet?

- De närmaste tre-fyra åren blir avgörande. I vår handlingsplan ska vi kvala in till EM-slutspel och slåss om kvartsfinalplatser, säger Enjebo.

Frågan är dock hur den framtida satsningen blir. De senaste åren har tv-pengar möjliggjort storsatsningen på hemma-EM. Vågar, vill och framför allt, har Svenska basketbollförbundet råd, med en lika hård satsning mot 2008?

Dessutom har arrangörsskapet gjort Europas toppnationer intresserade av ett utbyte med - i basketsammanhang - pyttelilla Sverige.

- Visst har EM hjälpt till. Men det viktiga är de personliga relationer vi byggt upp, säger den obotlige optimisten Enjebo.

Håkan Bergholtz/TT