Skandalscener efter Turkiets seger mot Kroatien

Bråkigt på plan och upprört i publiken

SPORTBLADET

BORÅS

Basket-EM:s gruppspel i Borås slutade med skandalscener. Efter Turkiets knappa seger mot Kroatien började lagens spelare att slåss ute på plan, medan publiken kastade in plastflaskor.

Turkiets seger med 75-72 innebär att laget kom tvåa i grupp D, och därmed får spela även sin åttondelsfinal i Borås på måndagen.

Det är den turkiske coachen Aydin Örs mycket nöjd med.

- Vi ser detta som vår hemmaplan, sade han efter söndagens match.

Den turkiska publiken eldade ljudligt på sina spelare under hela matchen. Kroaterna på andra halvan av läktaren var inte mycket sämre. Det kroatiska laget började bäst, och hade ledningen med 38-35 i halvtid men de kroatiska nerverna tycktes svikta, och lagets skytte var svagt.

- Vårt zonförsvar var framgångsrikt, och vår aggressiva spelstil gav oss segern, sade Aydin Örs.

Kraftsamling

Turkiet ledde med 64-54 i början av sista perioden. Med en kraftsamling och flera lyckade trepoängsskott kom dock Kroatien nästan ifatt. Med 27 sekunder kvar hade turkarnas ledning krympt till 71-70.

Ett snyggt anfall gav 73-70. Men i slutsekunderna började kalabaliken byggas upp. Den turkiska publiken gillade inte att Kroatien fick fyra straffkast varav dock två missades.

Ömer Onan kom in för första gången i matchens sista sekund och gjorde 75-72.

Kokade över

Sedan kokade känslorna i Boråshallen över. Spelarna slogs med varandra, plastflaskor regnade in från publiken och minst en upprörd turkisk massmediarepresentant fick hållas tillbaka för att inte rusa in på plan. Det Internationella basketbollförbundet Fiba tekniska kommitté granskade sent på söndagskvällen händelsen på video. Ett beslut om eventuella straff för det stora bråket på planen efter slutsignalen väntas komma under måndagen.

- Troligen blir ingen spelare avstängd. Däremot kan det bli böter för dom två inblandade nationsförbunden. Men inget är beslutat ännu, sade Joanna Sutherland, pressansvarig för Fiba i Borås till TT.

Polisen som bevakade matchen lägger hela skulden för tumultet på spelarna.

- Båda lagens spelare provocerade publiken. Det fanns ingen fientlighet mellan de två supportergrupperna, sade polisens insatschef kommissarie Clas-Göran Yngwe.

Turkiets motståndare i åttondelen blir Serbien-Montenegro, som kom på tredje plats i Sveriges grupp. Kroatien får möta Ryssland i Södertälje.

Grekland gruppsegrare

Grekland säkrade första platsen i grupp D redan med lördagens seger mot ärkerivalen Turkiet. På söndagen vann grekerna med 79-73 i en betydelselös match mot gruppjumbon Ukraina, som dock ledde med 39-19 i halvtid.

Grekernas 218 centimeter långe NBA-center Iakovos Sakalidis har varit krasslig och spelade inte mot Ukraina. Han lär dock finnas med när Grekland spelar kvartsfinal i Globen på torsdag.

Det grekiska laget har visat hög klass i sina bästa stunder, men också förlorat första perioden i varenda match hittills i EM.

Micke Larsson/TT