Tre fälldes för medhjälp till Baliattentatet

Fick 15-16 års fängelse

SPORTBLADET

DENPASAR

Tre män dömdes på måndagen av indonesiska domstolar till 15-16 års fängelse för medverkan i sprängattentatet på Bali i oktober 2002. De dömdes för att ha rånat en juvelerarbutik för att finansiera terrordådet.

Domarna mot de tre männen i åldrarna 22-24 år föll i två olika domstolar i Balis huvudort Denpasar.

Rånet i augusti 2002 inbringade 2,5 kilo guldsmycken och motsvarande knappt 5 000 kronor i kontanter. Guldet och pengarna överlämnade de till Imam Samudra, den man som misstänks ha organiserat sprängattentaten som dödade 202 människor, däribland sex svenskar.

En av de tre erkände under rättegången att Imam Samudra tidigare hade försökt värva honom till ett självmordsattentat.

En fjärde medbrottsling vid rånet tros själv ha dödats vid sprängattentatet.

Ny dom på onsdag

På onsdag faller domen över Imam Samudra. Åklagarna har yrkat på dödsstraff. För en månad sedan dömdes "den leende mördaren" Amrozi till döden för att ha spelat en avgörande roll i planeringen av Baliexplosionerna.

Polisen ger terrorgruppen Jemaah Islamiyah (JI) skulden för Baliattentatet, vars syfte skulle ha varit att hämnas på västerlänningar för västmakternas förtryck av muslimer i Afghanistan och andra länder. JI anklagas också för att ha legat bakom sprängattentatet mot ett hotell i Jakarta i augusti.

Indonesiska åklagare meddelade på måndagen att de tänker överklaga domen mot islamistledaren Abu Bakar Baasyir. Denne dömdes i förra veckan till fyra års fängelse för medverkan i en förräderikomplott mot den indonesiska staten.

Alltför mild dom

Han friades emellertid från anklagelserna att ha försökt störta landets regering. Domstolen ogillade också åtalspunkten om han skulle vara ledare för Jemaah Islamiyah.

Domen mot Baasyir har i flera västländer kritiserats som alltför mild. En talesman för åklagaren sade att överklagandet i första hand kommer att inriktas på anklagelsen att Baasyir ledde JI.

Själv har Baasyir, som suttit häktad sedan oktober, nekat till alla anklagelser om brott och har även förnekat att JI existerar.

Baasyir anklagades redan 1982 för förräderi sedan han predikat regeringsfientliga budskap under Indonesiens före detta president Suhartos styre. I mitten av 1980-talet flydde han till Malaysia men återvände till hemlandet efter Suhartos fall 1999. Fram till gripandet förra året drev han en islamisk internatskola.

TT-AFP