Serbien vann rysarmatch mot Turkiet

Vände 9-poängsunderläge

SPORTBLADET

BORÅS

Serbien-Montenegro samlade sig i andra halvlek och vann åttondelsfinalen i basket-EM mot Turkiet med 80-76.

Den regerande världsmästarnationen hade nerverna under bäst kontroll i matchens dramatiska slutskede, och får nu spela kvartsfinal mot Litauen i Globen på onsdag.

Serbien-Montenegro är en stormakt inom basketen. Nationen vann både VM i fjol och EM för två år sedan. I den senaste EM-finalen besegrade serberna just Turkiet, som hade hemmaplan då.

VM-guldet gav landet en plats i nästa års OS, och vid EM 2005 är man själv arrangörsland. Turkiet kämpade däremot om en av de fem EM-biljetter som finns att hämta i detta EM.

2 900 åskådare inramade måndagens match i Boråshallen. De flesta av dem var engagerade supportrar till något av lagen.

Publiken fick se turkarna gå till halvtidsledning med 38-34, främst tack vare aggressivt spel i både försvar och anfall. Serberna fick lita till sitt trepoängsskytte för att inte hamna i ett större underläge.

Andra halvlek började med fem turkiska poäng till 43-34. Men sedan ökade serberna tempot och intensiteten i sitt spel. När matchen gick in i fjärde perioden var ställningen jämn och stämningen i Boråshallen var nära kokpunkten.

Publiken var också uppeldad och plastflaskor kastade från båda lagens supportrar.

- Det var några enstaka flaskor, i stort sett tycker jag att det var lugnt, kommenterar polisens insatschef Claes-Göran Yngwe.

Lugnet och kylan på planen stod Serbien för. Världsmästarlaget gick ifrån till 58-54. Turkiet vände till ledning med 63-62 och 65-64. Sedan kom ett nytt ryck av Serbien till 74-67 med 2.07 kvar att spela.

Turkarna hade dock inte gett upp. Sex raka poäng, bland annat fyra straffkast, reducerade Serbiens ledning till 74-73 när knappt en minut återstod.

Men sista ordet gick till de blåklädda serberna. NBA-guarden Marko Jaric, som ledde och dirigerade laget, ökade till 76-73. Två straffkast av Milos Vujanic gav 78-73 med 19 sekunder kvar. Två straffar till av Milan Gurovic säkrade segern.

- Det var en nervös match med mycket press på spelarna, precis som det brukar vara i stora mästerskap. Vårt lag visade god karaktär, sade Serbiens coach Dusko Vujosevic efteråt.

Serbernas EM-lag saknar tre av landets bästa spelare, som fått ledigt från denna "mellanturnering" - Dejan Bodoriga, Vlade Divac och Dejan Tomasevic. Nu återstår att se hur långt Serbien räcker till med de spelare man har.

Turkiet gjorde en bra kämpainsats, men blev i andra halvlek mera beroende av sina nyckelspelare än det jämnare serbiska laget var.

Micke Larsson/TT