Italien vidare till kvartsfinal mot Grekland

Besegrade Tyskland med 86-84

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Italienarna visste inte vart de skulle ta vägen.

Lyckan var total.

Men resan bär till Globen - och kvartsfinal mot Grekland i basket-EM.

Italien slog favoriten Tyskland i åttondelsfinalen med 86-84.

- Jag såg att spelarna hade "rätt" ögon i kväll, säger coachen Carlo Recalcati.

Det var ett långt dygns färd mot triumfen. Italien spelade på söndagskvällen i Luleå, satte sig på flyget och landade i Norrköping först vid fyrasnåret på måndagsmorgonen.

Inte mycket sömn, inte mycket tid till återhämtning, inte mycket tid till förberedelser.

- Den här matchen var som ett 100-meterslopp - och vi startade när Tyskland sprungit tio meter. Men jag trodde på laget, visste att vi kunde bättre än i matcherna mot Frankrike och Slovenien. Och det är lätt för alla att förstå hur lycklig jag är, säger Recalcati.

Segern var en sensation och prestation.

Tyskarna hade pekats ut som en av favoriterna i EM. Men då måste de lära sig att spela utan storstjärnan Dirk Nowitzki. Det hade varit lite si och så med det under gruppspelet i Norrköping.

För mycket Nowitzki

Det var samma visa mot Italien på måndagskvällen. Med Nowitzki:

Tyskland gick enkelt fram till 21-10 och drygade ut till 28-19 efter den första tiominutersperioden.

Nowitzkis bidrag: elva poäng.

Utan Nowitzki: När coachen Henrik Dettmann vilade jätten från Dallas Mavericks uppstod något av hönsgård under korgarna - och i synnerhet den egna, där italienarna fick fritt spelrum.

På några minuter hade Italien ätit in det tyska försprånget och Tysklands plats i kvartsfinalen -den som såg ut att vara på gång efter tio minuter - var i klar fara.

Italien gjorde 7-0 och var snart ifatt (37-37) sedan Alex Righetti hamnat i ett stim och vräkt i två treor på raken.

Det gick ju inte för sig och Nowitzki fick order av Dettman att det var färdigvilat.

Och än en gång visade han sin stora betydelse. Han foulades omedelbart, satte sina två kast och såg sedan till - mycket med sin blotta närvaro - att tyskarna gjorde 8-0, gick fram till 49-40.

Italien drog upp tempot

Men det var ännu en hägring för tyskarna. Det skulle inte ordna sig den här gången.

De snabbare italienarna jobbade stenhårt i försvaret, drog upp tempot när de hade bollen, försökte springa sönder tyskarna - och det var en taktik som lönade sig. I slutet av den tredje tiominutersperioden sänkte Roberto Chiacig ett av två straffkast till 60-60.

Det var då, när matchen stod och vägde, som Nikola Radulovic klev in i bilden. Poänglös i den första perioden och med bara två skott fram till paus, var han en av de mer anonyma i Italien.

Men när det verkligen gällde fick han ordning på skottarmen. Det var hans åtta raka poäng som gav Italien 76-71 och övertaget inför de dramatiska slutminuterna.

Grekland nästa

Trycket på tyskarna var enormt - och en som svek var Nowitzki. Han missade sitt första straffkast i matchen och i stället för 80-80 med knappt en och en halv minut kvar, gjorde Dennis Marconato 82-79 och det var spiken i kistan för tyskarna.

En av de tunga guldkandidaterna får åka hem. Italien, som få fört fram, åker vidare till kvartsfinalen mot Grekland i Globen på torsdag.

- På tisdag ska vi bara vila. Grekerna ser jag som en av EM-favoriterna och vi fick stryk mot dem med 20 poäng hemma i Varese tidigare i somras. Men vi ska spela ännu mer fysiskt. Och nu har det här laget inte längre någon press på sig, säger Carlo Recalcati.

Henrik Skiöld/TT