Basket-EM får godkänt - i tv

SPORTBLADET

För några sekunder hade basketsporten en öppning. Då blågult i ett skede av EM-matchen mot Serbien faktiskt ruskade om de arroganta världsmästarna fanns ett läge för den giftiga uppercut som kunnat ruska om de tungviktiga sporter som ligger före korgbollen i jakten på tv-kamerornas gunst.

Där och då var sammanbrottet mot Spanien i fredags som bortraderad ur flopparnas historiebok. Plötsligt svävade Anders Kristianssons ande över tv-soffan.

Vissa av er minns kanske Kristiansson: det var han som för 15 år sedan tog svensk volleyboll till internationell spotlight, en lika omöjlig uppgift som att lära välväxta svenska män att spela stor basket.

Men snart var allt vid det normala igen i Scaniarinken, svensk basket var återigen en liten sparv med ytterst taniga muskler, sisådär 25 poäng efter de bästa.

Vi som betraktar världens största bollsport lite snett från sidan kunde återgå till normal konsumtion av sport i tv, möjligen hörde jag ett puh här och där, för frågan är exakt vad som basketsporten i så fall ska tränga bort från tv-kartan?

Med tanke på den brutalt låga Kristiansson-faktorn i de svenska prestationerna under såväl förberedelseperioden inför EM - tre år - som under gruppspelet hade SVT-gänget på plats en lika otacksam uppgift som stackarna som satts att förmedla fotbolls-EM i Holland/Belgien för tre somrar sedan.

Lagom elak expert

På båda ställen talar vi om svenskar som agerar statister på såphala scener. Ändå gjorde Jacob Hård & co en klart godkänd insats. Expertkommentator Joon Olof Karlsson var rentav förträfflig. Vi som innan EM inte ens visste att 30-sekundersregeln blivit till 24-diton hade här en klarögd, lagom elak, mycket tydlig ciceron. Även Hård höll ett tonläge som var pricksäkert med tanke på de mediokra svenska insatserna.

Peter Gunterberg, bisittare till Hård, respektive Marie "Lilla Sportspegeln" Lehman, något slags "ankare", var vagare, stundtals lätt ofokuserade - men hade troligen ändå kvalat in i coach Jan Enjebos bräckliga lagbygge om de fått chansen.

Å andra sidan: En snabb titt på volleyboll-EM i Eurosport skvallrar om att Kristiansson-faktorn inte är ett skvatt större i svensk volleyboll. Här skulle blågult troligen inte ens få starta om man arrangerade mästerskapet.

Paneldebatt med en skock svenska fotbollsgurus i "Fotbollskväll", kanske ingen klassisk diskussion men det är ändå en gåta att ingen kanal startar ett riktigt rejält snackprogram om sport.

Var det fler än denna spalt som trodde att speedwaylöftet Andreas Jonsson råkat riktigt illa ut i lördags? Det gick ruggigt långa sekunder innan reprisen berättade att Jonsson inte träffats av sin egen maskin.

Avslutningsvis två nödvändiga tillägg om friidrotts-VM: 1) TV-spalten är inte så dum som det kan tyckas, reklam är givetvis nödvändigt i en kommersiell kanal, men det var inte det som spalten ifrågasatte i förra veckan, det var PLACERINGEN av sagda reklamavbrott. 2) Jens Tolgraven på TV4 glömdes bort i betygsättningen i samma spalt. Betyget kommer i stället här: +++.

Ja!

Nej!

SPORT I TV