Lasse Sandlin: Jag sörjer en verkligt god vän

En mentor med bollsinne – tv-sportens Miles Davis

SPORTBLADET

Hemma i bokhyllan, i en av Bengt Grives böcker, har jag en lapp med en handskriven dikt i rött bläck, en haiku, som jag fick av Bengt på flyget hem från bordtennis-VM i Japan 1983:

"Körsbärsblom och Du

bordtennis med underskruv.

Tack till Tokyo"

Bengt Grive var inte bara en av vårt lands största sportjournalister.

Han var, på samma gång, en språkets nydanare och en värnare av ett språk med fasta regler.

Foto: TOMMY MARDELL
Bengt Grive på Tv-sporten 1975.

Bengt Grive är död, och det gick ofattbart fort. Det är mindre än en månad sedan jag senast talade med honom.

Jag råkade störa honom, när han lyssnade på den gamle höjdhopparen Benke Nilsson i en programserie inför friidrotts-VM.

Jag återkom naturligtvis en halvtimme senare, vi pratade höjdhopp i några minuter, innan vi bestämde, att han skulle komma ut till den koloniträdgård han hört så mycket talas om, men aldrig hunnit besöka.

- Jag väntar bara svar på några prover 12 augusti. Sen bestämmer vi en dag. Se till att du har whisky, sa han med sitt vanliga hjärtliga skratt.

Någon dag hann vi aldrig bestämma. Den obevekliga cancern hann före.

"Jag stryker ett ord

men skriver dit det igen

Pingislirarna"

En annan Bengt Grive-haiku, publicerad i hans första memoarbok "Glitter och stänk" från 1989.

Språklig perfektionist

En haiku, den flera hundra år gamla diktformen från Japan, som naturligtvis attraherade en pingislirare, både svensk och nordisk mästare, som Bengt Grive. En dikt i mycket strikt form, där första raden ska ha fem stavelser, den andra sju, och den sista raden fem.

En språklig perfektionist var han, och många var de gånger han ringde och påpekade:

- Nu, Lasse, får du tala med ditt folk om de dubbla supinum-formerna igen...

Dubbla supinum - typ "Jag har inte kunnat sovit på hela veckan" - är vanliga i talat språk men fel i skrivet språk; var det i varje fall i perfektionisten Bengt Grives skrivna språk.

Bengt hävdade, att idrott och poesi var de enda företeelser där två och två kunde bli fem, och han tillhörde alltid de sista kvarsittarna på Nils Ferlin-sällskapets årliga träffar; just för att diskutera poesi - och kanske lite idrott.

För sitt sätt att formulera sig fick Bengt Grive 1996 ett språkpris av Svenska akademien, och när svenska Eurosport skulle ha mentor för alla sina nya begåvningsaspiranter, så var detta ett gjutet jobb för pensionären Bengt Grive, folkbildaren och den store idrottsvetaren.

Ingen kunde heller som Bengt Grive bara låta bilden tala, bara stötta den med sparsmakade kommentarer. Som en tv-sportens Miles Davis.

Det var via tv han blev riktigt folkkär och med tiden en av våra största i etern, i samma klass som Lennart Hyland, Lars-Gunnar Björklund, Sven "Plex" Petersson och Åke Strömmer.

Började som volontär

Men börjat hade han långt tidigare, 1939 på Nya Dagligt Allehanda som volontär intill blivande storheter som R:et Eklöw och Gert Engström. 1951-56 fanns han här på Aftonbladet, innan han vandrade vidare mot berömmelsen.

Söderkis var han, uppvuxen på Sockenvägen i Enskede. Pappa Edvin var högerback och lagkapten i Hammarby, men själv blev han djurgårdare.

- Med Hammarby som mitt reservlag, som han brukade säga.

Dessutom Saik-are i bandy - "Einar Asks förtjänst" - och i engelsk fotboll var Huddersfield favoritlaget.

Djurgårdare, alltså - men flera år bojkottade han Djurgårdens fotbollsmatcher, sen klubbens supportrar skämt ut föreningen genom att hoppa på en domare under pågående allsvensk match 1995.

- I mitt Djurgården beter man sig inte så, sa han.

Bengt Grives liv var fullt av listor och tidernas-lag-uttagningar, och för bara några månader sedan tog han i en Jan Majlard-intervju i Svenska Dagbladet ut tidernas djurgårdslag.

Även där visade denne 82-åring sin plats i nutiden genom att ta med två man ur årets Djurgården.

Hela laget, i 4-4-2-formering: Arne Arvidsson - Jan Karlsson, Lars "Broarn" Broström, Tjalle Mild, Mikael Dorsin - Stefan Rehn, Sigge Parling, Kim Källström, "Knivsta" Sandberg - Leif Eriksson, Hasse Jeppson.

Hur väl insatt Bengt Grive var även i dagens idrott kan direkt utläsas i det allsvenska tips där ett antal journalister, s k experter och andra med intresse för fotboll gör inför varje säsong.

I år deltar 282 personer i detta tips, där samtliga 14 allsvenska lags placeringar ska tippas. Exakt rätt plats ger 10 poäng, en plats fel 9 osv. Själv ligger jag (1 september) på 100:e plats med 101 poäng, i botten finns 282) Birthe Lindgren 55 poäng, 281) Christian Olsson 64 och 280) Ken Olofsson 65.

I topp, i kampen om förstaprisets 35000 kronor: 1) Bengt Grive 128 poäng - fyra poäng före tvåan.

Djurgårdens fotbollslag kan lugnt surfa vidare mot årets guld. Så här ser Bengt Grives allsvenska tips ut:

1) Djurgården, 2) Malmö, 3) Halmstad, 4) Hammarby, 5) Helsingborg, 6) Örebro, 7) Örgryte, 8) AIK, 9) IFK Göteborg, 10) Elfsborg, 11) Landskrona, 12) Öster, 13) Sundsvall, 14) Enköping.

Själv sörjer jag en verkligt god vän, en mentor med bollsinne, och jag kommer ömt att vårda alla våra fina ögonblick tillsammans. Även dom som inte passar sig för tryck.

Lasse Sandlin