Tack, Bengt Grive…

…för citaten vi aldrig glömmer

SPORTBLADET

Sportkommentatorn Bengt Grive är död.

Han avled i söndags på Lidingö sjukhem efter en kortare tids sjukdom.

– Pappa var engagerad in i det sista, säger dottern Madeleine.

Foto: Kjell Gustafsson
Saknad av många Bengt Grive framför Aftonbladets gamla hus i Klara-kvarteren, där han jobbade mellan 1951 och 1956.

För en månad sedan fick Bengt Grive veta att han hade lungcancer.

Den 25 augusti lades han in på Lidingö sjukhem.

– Det gick väldigt snabbt på slutet, säger Madeleine Grive.

Den folkkäre journalisten visade passion för idrotten så länge han kunde.

Under sin tid på sjukhemmet följde han Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och de andra framgångsrika svenskarna under friidrotts-VM i Paris.

Lysnade på matchen

Och så sent som i lördags lyssnade han till radiosändningen från Sveriges EM–kvalmatch mot San Marino.

– Han släppte aldrig engagemanget. I söndags orkade han inte lyssna mer på radio. Istället lyssnade vi på Bach och Vivaldi tillsammans, säger Madeleine Grive.

Bengt Grives sista anhalt i yrkeslivet var Eurosport, där han var heltidsanställd fram till 80-års ålder. Men hans stora kärlek till idrotten levde kvar. Favoritlaget var Djurgården.

– Han följde deras matcher noga. Djurgården kan inte ha haft en större supporter än pappa, säger Madeleine Grive.

På Eurosport var Bengt Grive mentor åt flera yngre kollegor. Chris Härenstam, svärsonen Rolf Norberg och Maria Strandlund är några i den långa raden.

– Han var den som öppnade dörren till kommentatorsjobbet för mig. Det är jag evigt tacksam för och jag har bara varma minnen av Bengt, säger tennisexperten Maria Strandlund.

Det var framför allt på sin tidigare arbetsplats, Sveriges Television, som Bengt Grive skapade svensk sporthistoria. Han började på Aftonbladet, men kom till SVT 1960.

Tennis, konståkning, fotboll och bordtennis var några av sporterna som han kommenterade. Referaten från Björn Borgs framfart i Wimbledon, Ralf Edströms mål mot Västtyskland i fotbolls–VM 1974 och det svenska bordtennislands-lagets största stunder är alla klassiker.

SM-guld i pingis

– Jag minns framför allt honom från VM i Dortmund 1989, då vi slog Kina. Jag kommer alltid att minnas hans citat när jag vinner matchbollen i singel. ”Äntligen får världens bästa spelare vinna VM”, sa han och det glömmer jag aldrig, berättar Jan–Ove Waldner.

Bengt Grive var själv en framstående bordtennisspelare. Han vann både SM-guld och nordiska mästartitlar i singel, dubbel och lag 1951.

För sitt sätt att formulera sig fick Bengt Grive 1996 ett specialinrättat språkpris av Svenska akademien.

Bengt Grive blev 82 år.

Stefan Persson, Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM