Segern tog Sverige till EM-slutspelet

- Tar vi oss till ett tredje mästerskap så får man väl vara nöjd

1 av 2 | Foto: Scanpix
Målskytt nr.1 - Mikael Nilsson slog till redan efter tre minuter när han bredsidade in bollen förbi en chanslös Jerzy Dudek i Polens mål.
SPORTBLADET

CHORZOW, POLEN

EM 2000, VM 2002 och nu EM 2004.

Det svenska fotbollslandslaget har nått sitt tredje raka mästerskap, efter en närmast heroisk insats borta mot Polen.

Matchen slutade 2-0 efter en strålande första halvlek - och mål av Mikael Nilsson och Olof Mellberg.

- Det här kändes redan i omklädningsrummet före matchen, sade Mellberg.

I och med segern är Sverige nu klart för EM-slutspelet i Portugal nästa sommar, och lika imponerande: Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck är fortfarande obesegrade i kvalsammanhang, 25 raka matcher.

- Tar vi oss till ett tredje mästerskap så får man väl vara nöjd, sade Lagerbäck inför matchen och drog på smilbanden.

Nu är de där, och till och med Lagerbäck lär njuta och längta till Portugal nästa sommar.

- Ja, jag måste säga att jag är väldigt nöjd nu. Grabbarna har gjort ett fantastiskt arbete i den här grytan, jag är oerhört imponerad av dem, sade förbundskaptenen.

Bakom segern mot Polen låg en mycket stark defensiv, där Michael Svensson gjorde en strålande insats som mittback, med Andreas Jakobsson som säker balansspelare och Mikael Nilsson som hårt kämpande yttermittfältare - både offensivt och defensivt.

- Micke Nilsson gör en strålande match, och Andreas (Jakobsson) är klockren i den positionen och Anders Svensson gör en otrolig insats i spelet utan boll. Det är ingen som faller ur ramen i dag, sade Lagerbäck.

Tidigt ledningsmål

Och det var just "Nisse", som lagkamraterna i Halmstads BK kallar honom, som gav Sverige ledningen.

Efter bara två minuter och nio sekunders spel slog han in sitt första "riktiga" landslagsmål (de två första kom i träningsmatchen mot Tjeckien i fjol).

Fredrik Ljungberg slog inlägget från sin vänsterkant, mittbacken Michael Svensson kom vid den bortre stolpen och nickade ner bollen snett inåt där "Nisse" kunde slå in den.

Efter det verkade luften nästan gå ur polackerna.

Den svenska försvarslinjen stod upp bra mot de enstaka polska attackerna, och de enda farligheterna skapades på Teddy Lucics kant där Nürnbergspelaren Jacek Krzynowek kom förbi ett par gånger.

Efter 37 minuters spel var det dags för nästa svenska mål.

Fredrik Ljungberg kom loss på kanten, men i stället för att skjuta valde han att passa och bollen gick via den polska försvararen till hörna.

Anders Svenssons hörna var perfekt slagen, mittbacken Olof Mellberg vann luftduellen och kunde resolut nicka in 2-0-målet bakom Liverpoolmålvakten Jerzy Dudek.

- Det var en bra träff, jag och Micke (Svensson) bytte plats och jag kom loss och hade bara att nicka in den. Jäkligt skönt att få göra första landslagsmålet i en så här viktig match. Vi förtjänade att vinna, det har känts hela veckan. Vi var väldigt laddade och det tror jag överraskade polackerna, de trodde nog inte vi skulle vara så offensiva, sade Mellberg.

Utvisning

Efter en dryg timmes spel blev polackernas lagkapten Tomasz Hajto utvisad, något han samlat ihop efter flera gånger oschysst ha fällt de svenska anfallarna Marcus Allbäck och Mattias Jonson.

Matchbilden ändrades något efter utvisningen, men svenskarna försvarade sig mer än väl - något som räckte hela matchen, och hela vägen till Portugal.

- Otroligt skönt, nu ska vi bara ta revansch på Lettland i sista matchen. Det spelar ingen större roll, men det vill vi göra för hemmapubliken, sade Mellberg.

Niclas Johansson/TT