Oavgjort för Danmark när EM-biljetten skulle säkras

- Vi har mycket att reparera och jobba med

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Danmark blev inte klart för EM-slutspelet på onsdagen.

Men Morten Olsens rödvita dynamit fixade oavgjort, 2-2, på tilläggstid när Rumänien ledde och hade säkrat EM-biljetten i Parken.

Martin Laursen stötte in kvitteringen som fick 41 000 danska fans att jubla.

Morten Olsen såg inte glad ut efter en poäng med ett nödrop.

- Vi har mycket att reparera och jobba med. Spelarna var fega och slog många felpassningar. För att klara ett så bra lag som Rumänien så måste alla ha en formtopp. Det hade de inte, sade Danmarks förbundskapten.

Danskarnas öde avgörs i den sista kvalmatchen i gruppen mot Bosnien den 11 oktober. Om det blir oavgjort vinner Danmark gruppen och reser till EM-slutspelet i Portugal nästa sommar.

Rumänien har spelat klart och hamnade på 14 poäng. Danmark har 14 poäng och alltså en kvalmatch kvar. Förlorar danskarna tar Bosnien gruppen och EM-biljetten.

Kan ni spela på oavgjort därnere?

- Nej. Det kan inte det här laget.

Rumänien bättre

Onsdagskvällen var för dansk del mycket dramatisk i Parken, som exploderade när mittbacken Laursen stötte in kvitteringen på tilläggstid.

Danskarna började bra och avslutade fotbollsfesten bra. Sett ur poängsynpunkt.

Rumänien var det tekniska, spelande och bästa laget.

Danmark hamnade i en svacka efter de första tio minuterna. Rumänien tog över och bestämde, dock utan att skapa de riktigt vassa målchanserna.

Två snabba mål

Med drygt tio minuter till pausen spelade danskarna upp ett till snyggt anfall, Jesper Grönkjaer slog inlägget och där kom Jon Dahl Tomasson i luckan men han föll och danskarna fick straff. Den satte Tomasson själv till 1-0.

I pausen visade tv-sändningen i Parken inte solklart att det var straff. Men domaren Urs Meier från Schweiz stod i bra vinkel, nära situationen. Det var Ajaxstjärnan Zlatan Ibrahimovics förre klubbkamrat Chivu, numera i Roma, som fick Jon Dahl Tomasson på fall.

Efter pausen blev det danska försvaret sämre.

Då kom två snabba rumänska mål.

Halv seger

I den 61:a minuten nickade Adrian Mutu, Chelsea och tidigare Parma, in kvitteringen för Rumänien. Och tio minuter efter det drog Pancu in 2-1 för rumänerna. Men före båda målen hade Chivu en nick mot öppet mål men danske vänsterbacken Niclas Jensen nickade undan bollen på mållinjen.

Danmark behövde en seger för att kunna fira EM-biljetten på onsdagskvällen.

Men Martin Laursens mål på tilläggstid var ändå en halv seger.

Bo Harmby/TT