"Gli azzuri" borde skicka tackkort till Helsingfors...

SPORTBLADET

ROM

Få landslag är så ojämna som "gli azzurri". I lördags bländade de på San Siro mot Wales. I går kväll rådde italiensk totalförvirring på Maracanà-stadion i Belgrad.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO
Pippo Inzaghi - Italiens räddande ängel.

Trötthet och tradition verkar ha betydelse för italienarnas föga övertygande insats i EM-kvalet mot Serbien-Montenegro. Faktum är att Italien bara har vunnit en enda gång mot det före detta Jugoslavien i Belgrad och det var 1939.

Oavgjort har "gli azzurri" lyckats med tre gånger, inklusive i går kväll. Det kunde alltså ha varit värre.

Till exempel om inte Finland hade haft sinnesnärvaro nog att göra mål borta mot Wales. Då hade det varit alldeles otroligt deppigt i Italien i dag. För oavgjort i Belgrad skulle inte ha räckt, om Wales hade vunnit sin match mot Finland. Giovanni Trapattoni borde skicka tackkort till Helsingfors.

Azerbajdzjan hemma

Nu är det enda "gli azzurri" har kvar en hemmamatch mot Azerbajdzjan om en månad och det borde de klara.

Så pass stora framsteg har det italienska landslaget trots allt gjort efter dunderfiaskot i VM. Det känns som en evighet sedan, men det har faktiskt bara gått ett år sedan dess.

I går kväll beskrev lagkaptenen Fabio Cannavaro VM som en chock för spelarna, både fysiskt och psykiskt.

Först nu har de återhämtat sig.

Och då händer det att de spelar underbara matcher som i lördags mot Wales, där italienarna briljerade med sin vilja, sitt lagspel och Filippo Inzaghis gudomliga ingivelse. När Inzaghi har en bra dag är han oslagbar.

Tre mål på tio minuter kan man inte klaga på.

I går gjorde Inzaghi Italiens enda mål och det var stort nog, med tanke på att de flesta av hans lagkamrater uppträdde som osynlige mannen.

"Gli azzurri" är förmodligen på god väg att bli ett av lagen att räkna med i Portugal 2004. Men ännu så länge är det dåligt med kontinuiteten i de italienska insatserna.

I lördags höjdes "gli azzurri" rättmätigt till skyarna, men formen och känslan höll inte mer än i några dagar. I går landade de med en hård duns i verkligheten. "Vi kan vinna mot vem som helst och förlora mot vem som helst", sade Mihajlovic om Serbien-Montenegro före matchen. Uttalandet kunde lika gärna ha gällt för Italien.

Som yra höns...

För onsdagens match var av det där outhärdliga slaget, när Italien gör mål förhållandevis tidigt och sedan hoppas att de ska lyckas backa hem matchen, inser att det kommer att bli svårt, förlorar nerverna och far runt som yra höns, springer sig dödströtta utan att veta vart och varför och slutligen ser motståndarlaget skjuta bollen i mål när det är för sent att göra någonting åt eländet.

"41 minuter och trettio sekunder in i andra halvlek. Som man lider här i Belgrad", suckade RAI:s kommentator.

Det slutgiltiga matchresultatet blev alltså ett oavgjort som serberna förtjänade mer än italienarna.

"Gli azzurri" var dödströtta, det är en förklaring. En annan är Tottis frånvaro. Det märktes underligt nog inte i lördags. Men i går kväll fanns ingen som var tillräckligt mentalt klar för att lägga upp en strategi i det italienska lägret.

Likväl rådde i det närmaste uppsluppen stämning i den italienska sport-tv-studion i går kväll. Italiens medverkan i EM är räddad. Visserligen tack vare Finland. Men det kan göra det samma.

Cannavaro skämtade om hur trötta de var.

Tränat på upplägget

Pippo Inzaghi tackade för komplimangerna till målet och berättade fnissande att landslaget har tränat på det upplägget i tio år.

Men Gennaro Gattuso kom med en viktig upplysning. Han har varit borta från landslaget i nästan ett halvår och fick frågan om någonting har förändrats under den tiden.

"Nu finns det verkligen en mycket stark vilja att göra bra ifrån sig. Så var det inte tidigare. I VM gjorde vi inte vår plikt till 100 procent. Nu vill vi verkligen visa att vi inte bara är ett gäng bortskämda mångmiljonärer".

Kristina Kappelin ([email protected])