VM-guld för Nilsson/Oscarsson

- Det känns fortfarande lite overkligt

SPORTBLADET

GAINESVILLE, USA

Henrik Nilsson och Markus Oscarsson, från Nyköping respektive Västerås, gjorde ett heroiskt lopp i lördagens VM-final över K2 1 000 meter i amerikanska Gainesville.

De kämpade in centimeter för centimeter på ledaren Belgien och knep VM-guldet i kanot med en halv sekunds marginal.

- Det känns fortfarande lite overkligt, säger Markus Oscarsson efter att ha kvitterat ut sin och Henriks andra raka VM-guldmedalj.

- Det här trodde jag aldrig innan start - inte nu när det har känts så tungt tidigare under VM, säger Nyköpingskillen Henrik Nilsson med en flaska vatten i näven direkt efter att ha vägt in guldkanoten.

Nilssons och Oskarssons så kallade mördartaktik - med en unikt snabb utgång för att vara en så lång distans - såg ut att fungera perfekt de första 100 meterna. Sverige flög ifrån på Lake Laniers för första gången detta VM-veckoslut nästan spegelblanka vatten. Men till skillnad från senast i Sevilla var flera konkurrenter snart hungrigt uppe och tuggade vid sidan om svenskarna.

Växlade till spurt

Belgien var till och med förbi. Och den där sekundens marginal såg de belgiska uppstickarna Bob Maesen och Wouter D'Hane inte ut att släppa ifrån sig.

- Då såg det inte så bra ut, även om vi visste att Belgien också brukar vara snabba iväg, erkänner Nilsson.

- Men det var så jäkla skönt när vi lyckades växla om på slutet och vinna i en spurt för en gångs skull.

Henrik har tappat fyra månaders uppladdning på grund av sin axelskada, varav nära nog tre månader har varit helt paddlingsfria.

- Då har jag bara kunnat hålla på med löpning för att bli lite svettig, ler Henrik.

- För att hålla uppe konditionen. Så det här ska nog egentligen inte gå att göra, tillägger Nyköpings KK-killen.

Han har också varit ovanligt pessimistisk, vid avresan var det genomtrögt.

Och dagen innan finalen var han även utåt riktigt missnöjd med hur kroppen svarade.

- Nu kändes det i alla fall skapligt, men inte helt bra, säger Markus.

- Nej, men vi fick i alla fall ut allt vi hade i kroppen, inflikar Henrik.

Ny medalj i sikte

Och på söndag förmiddag kan det bli en ny medalj, även om det liksom är för mycket att hoppas på guld. Scenariot att Sverige exempelvis skulle slå alla tre av Tyskland, Litauen och Polen finns liksom inte ens i de vildaste förhoppningarna.

- Nej, de är så väldigt snabba, det är ju bara vi i toppen som klarar av att dubbla mellan 1000 och 500. De andra är en helt annan typ av kanotister.

Kraftigare byggda sprintspecialister. Men vi vet att vi har medaljchans vid ett fullständigt hundraprocentigt lopp, menar Markus Oscarsson.

- Det känns som att brons på 500 kräver ungefär samma prestation av oss som guldloppet på 1000, säger Henrik Nilsson.

En heroisk insats med andra ord.

Med guldet är också den första svenska kanoten inkvalad till OS i Aten.

OS nästa

Platsen är inte personlig, men är givetvis gjuten åt Henrik Nilsson och Markus Oscarsson.

- Får vi bara ha en skadefri säsong känns det som att vi har övertaget nu, men det har blivit ruskigt tätt och tufft i toppen, säger Oscarsson och blickar igenom resultatbladet som innehåller ett av historiens bästa finalfält på K2 1 000 meter med starka saker som Italien och Norge på plats fem och sex.

På söndagen kan de även kvala in en svensk kanot på K2 500 meter - en distans som svenskarna i och för sig skulle få starta på ändå eftersom man i de snärjiga OS-reglerna får starta på andra distanser om man väl har en OS-plats. Men Sverige skulle teoretiskt sett också kunna skicka någon annan besättning på K2 500.

Och mycket glädjande ser Anders Gustafsson ut att fixa en OS-plats även på herrarnas K1 500 meter under söndagen - bara han hinner återhämta sig efter sitt smått heroiska semifinallopp talar allt för att han fixar minst den åttondeplats som behövs. Det kan bli mycket mera än så för Jönköpings KK-killen.

TT