Marciulionis: Kaos i Litauen efter semifinalsegern

- Det här är det bästa - och det värsta - jag varit med om

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Litauen har tagit brons i de tre senaste olympiska spelen.

- Men ett EM-guld skulle vara större, säger basketlegenden Sarunas Marciulionis till TT efter Litauens semifinalseger i EM.

Foto: Scanpix
Segerjubel bland spelarna i Litauen efter att ha slagit Frankrike i semifinalen.

- Det här är det bästa - och det värsta - jag varit med om. Jag kunde inte sända sms för mina händer darrade så, berättar Sarunas Marciulionis, guarden med det säkra skottet som är en av Europas bästa spelare genom tiderna.

Marciulionis och Arvidas Sabonis är de två största namnen i modern litauisk baskethistoria. Båda var med redan när Sovjetunionen tog OS-guld 1988.

Medaljer och NBA-proffs

Men roligast är ändå medaljerna som kommit sedan Litauen blev fritt.

- Jag var med och tog OS-brons 1992 och 1996. Dessutom EM-silver 1995, säger Marciulionis som hann med några år i NBA-lagen Seattle, Sacramento och Denver.

- Men ett EM-guld skulle slå allt annat. Även OS-bronsen.

- Annars går det inte att jämföra dagens lag med upplagan 1992. Vi var bra sett till den basket som spelades då, de är bra i dag. Men försvaret har blivit bättre nu än både -92 och -95, förklarar killen som i Litauen är lika stor som Ingemar Stenmark, Björn Borg och Gunde Svan tillsammans.

Saknar Ilgauskas

- Det här litauiska laget skulle kunna vara bättre. Vi saknar Clevelands NBA-stjärna Zydrunas Ilgauskas insidespel. Titta på centrarna i dag. De gjorde bara 16 poäng. Och tolv för Eurelijus Zukauskas är ändå ovanligt bra.

Visst hade det 221 cm långa fyrtornet Ilgauskas förstärkt lagets spel under korgarna. Men Litauen anpassar sig bra efter det lilla spelarmaterial man har.

EM:s bäste passare

En som imponerat på många är spelgeniet Sarunas Jasikevicius, 27, som är EM:s bäste passare. Men namnen Marciulionis tycker det finns saker att förbättra.

- Han är bra på att styra laget. Men samtidigt för het och saknar jämnheten. Men det kommer med rutinen, påpekar 39-årige Marciulionis samtidigt som han försöker komma fram på mobiltelefon.

- Det är kaos i Litauen. Trots att det gått en halvtimme efter matchen så är alla linjer upptagna.

Alla vill se finalen

- Alla sitter på pubar för att skapa stämning. Senaste matchen låg tittarsiffrorna på 40 procent, nu var de säkert 50 procent.

Att basket är stort i Litauen märks också på att förre presidenten Adamkus samt den nuvarande, Paksas, besökt Stockholm. Även premiärministern Brazauskas har varit på plats. Alla tre lär säkert se finalen på plats.

- Basket är nummer ett. Sedan följer fotbollen. Och genom dagens seger är vi klara för OS. Det är jätteviktigt för i Litauen handlar OS till 60-70 procent om basket, poängterar Marciulionis innan han måste ge sig iväg.

Litauen söker nämligen EM 2007 och Marciulionis ska locka röster. Och ett EM-guld för nationen förstärker kandidaturen ytterligare ett steg.

- Litauen kan vinna. I en final kan allt hända men de har visat stort hjärta.

Håkan Bergholtz/TT