Guld och brons till Sverige i bowling-VM

En dag då allt gick Sveriges väg

SPORTBLADET

KUALA LUMPUR

Tomas Leandersson och Anders "Linus" Öhman bjöd på stor uppvisning och tog guld i tvåmannalaget vid bowling-VM i Kuala Lumpur.

Svenskarna slaktade det gamla mästerskapsrekordet med 190 poäng, noterade 2906 - ett snitt på 242.

Det var en dag då allt gick Sveriges väg. Det blev guld, brons och tre mästerskapsrekord.

- Det här är fantastiskt. Har aldrig varit med om något liknande, sade Tomas Leandersson.

Foto: Scanpix
Tomas Leandersson och Anders "Linus" Öhman tog guld i tvåmannalaget vid bowling-VM i Kuala Lumpur.

Leandersson har ändå lite att jämföra med. Han kunde nu räkna in sin sjunde VM-medalj. Det var hans tredje guld, därtill har han ett silver och tre brons, fördelade över fyra mästerskap. Den första kom i Singapore 1991.

Men efter Malaysia är det slut med landslaget för 37-årige Leandersson. Yngre förmågor får ta över.Det var en växeldragning av högsta klass som bäddade för rekordslakten. Tomas slutade på 1474 över sina sex serier medan "Linus" gick i mål på 1432.

Drömserie av Öhman

På vägen hann Öhman också med att slå en 300-serie, hans 18:e i karriären.

- Den här insatsen står i en klass för sig. Början var helt otrolig. När våra grabbar slagit 40 slag hade de haft 37 strikar och tre gånger en kägla kvar, sade coachen Magnus Johnson, som var ett enda stort leende.

För världsettan Anders Öhman, VM-debutant vid 34 års ålder, var det inget snack om saken:

- Det här är det största jag varit med om. VM är trots allt VM, sade "Linus", som skaffade sig bra självförtroende redan i singeln där han slutade fyra. Han byggde vidare på detta och har nu också tagit ledningen i den sammanlagda ställningen efter singel och dubbel.

Tyskland hotade

Svenskarnas höga utgångstempo med nästan idel strikar borde ha gjort slut på allt motstånd, men Tyskland spelade också väldigt bra och när svenskarna hade ett par mer beskedliga serier kröp tyskarna nära.

Efter fyra serier var ledningen bara 19 poäng, 1942 mot 1923. I det läget lade det svenska dubbelparet in en högre växel och gjorde slut på all diskussion. De slog 536 i serien efter 269 av Tomas och 267 av "Linus". Samtidigt gick luften ur det tyska laget som bara nådde 381 och därefter fick rikta in sig på att säkra andraplatsen.

Brons till debutanter

Bronset gick till de svenska VM-debutanterna Martin Larsen och Robert Andersson, som tidigare på dagen gjort en mycket stark insats.

Martin slog då 1487, både personligt rekord och nytt mästerskapsrekord över sex serier. 24-årige Martin och 21-årige Robert spelar för Team Pergamon i Göteborg och tillhör framtiden, men de har inte visat någon större blygsamhet i sitt första VM. De satsar stenhårt på sin sport och bowlar numera på heltid.

TT