Europa mot Solheim Cup-seger

Succénorskan Suzann Pettersen tog sin fjärde seger

SPORTBLADET

BARSEBÄCK

Europa har tre poängs ledning över USA i den prestigefyllda golftävlingen Solheim Cup inför söndagens avslutning.

Och det var golfdrottningen Annika Sörenstam och hennes europeiska kronprinsessa som ordnade poängen.

Foto: Scanpix
Den 22-årige succénorskan Suzann Petersen tog på söndagen sin fjärde raka seger i Solheim Cup.

Inför lördagens allra sista hål var det helt jämnt mellan Sörenstam/Suzann Pettersen och Kelly Robbins/Laura Diaz.

Och poängen som stod på spel var viktig.

USA-seger och Europas ledning inför singlarna skulle ha varit en poäng. Delad seger och ledningen skulle ha varit två poäng - och seger på sista hålet och i matchen skulle ge Europa tre poängs försprång.

Diaz satte upp inspelet till en meter - och missade birdieputten. Pettersen hade en fyrametersputt för birdie - men missade inte.

Matchen var dramatisk från början till slut. På det 17:e hålet räddade Sörenstam delning på hålet genom att sätta en sexmetersputt.

- Jag visste att jag var tvungen att sätta den. Det var fantastiskt när jag såg att den rullade i, säger Sörenstam.

- Det var en otrolig match som började med två birdies på första hålet. Det har varit en lång dag och jag är glad att vi lyckades vinna den här matchen. Att ha tre poäng försprång är stort och att vi vann dagens sista match visar att vi har flyt och det är viktigt inför singlarna.

Fel myt

Tävlingens yngsta spelare, 22-åriga norskan Suzann Pettersen, är den enda i tävlingen som har fyra vinster efter två dagars spel.

Europeiskorna brukar spela bättre än amerikanskorna i foursome i Solheim Cup-sammanhang. Det har bland annat årets lagkaptener Catrin Nilsmark och Patty Sheehan sagt.

Men det är en myt som inte stämmer.

Bara två gånger tidigare har Europa spelat bättre än USA i spelformen där paren bara har en boll och slår vartannat slag på den. Men de gångerna, 1992 och 2000, vann Europa hela den prestigefyllda matchen mot USA.

Kan det vara en fingervisning för hur det ska gå på söndagen?

I årets foursomespel förlorade inte Europa en enda match. Det blev 6,5-1,5. I och med lördagens 3-1 för Europa i foursome utökades ledningen till tre poäng inför eftermiddagens fyrboll.

Svag Davies

En av dem som spelat alla matcherna är skotskan Catriona Matthew. Och i par med landsmaninnan Janice Moodie är hon obesegrad. På lördagen vann de bägge matcherna, bland annat tack vare Moodies säkra puttning och Matthews puttning som funkade när hon behövde det som mest.

- Jag tror vi spelade en del amatörgolf tillsammans och känner varandra så bra att när någon av oss gör misstag så är den andra så stark att hon räddar det, säger Moodie.

Engelskan Laura Davies är unik. Inför lördagen hade hon spelat i samtliga matcher i samtliga Solheim Cup. Efter fredagens mycket svaga spel ställdes Davies för första gången över i en match, i lördagens foursome. Men Europakaptenen Catrin Nilsmark lät Davies spela i fyrboll, tillsammans med Sophie Gustafson. Gustafson gjorde vad hon kunde för att rädda poäng till Europa, men fick för lite hjälp av Davies för att klara av Cristie Kerr och Kelli Kuehne. Davies gjorde inte en enda birdie.

Spanjorskan Ana-Belen Sanchez och skotskan Mhairi McKay hade inte spelat en match, men en europeisk regel att alla ska spela en dubbel innan söndagens singel, gjorde att de fick debutera på lördagseftermiddagen - tillsammans. De fick ingen lätt uppgift då de ställdes mot USA:s bästa spelare, Juli Inkster och Beth Daniel. De förlorade också med 5/4.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM