Nordisk kombination av världsklass

Annika Sörenstam och Suzann Pettersen höll Europa kvar i ledning.

SPORTBLADET

BARSEBÄCK

På sista hålet skaffade de båda birdiechans. Suzann puttade först, drygt två meter och i koppen.

På en sekund fick hon matchbollen i handen.

En boll märkt med "Birdieball" i svart tusch.

- Det var Simon, min caddie. Det var "morsomt". Men om jag inte klarat, så hade Annika gjort det, sade Suzann Pettersen.

Avslutningen var nervdallrande. Stora delar av Europas lag hukade vid greenkanten på 18:e. Många ur USA:s också.

När Annika Sörenstams inspel landade så där 0,8 meter från koppen, och Suzanns drygt två meter ifrån såg det riktigt bra ut.

Annika behövde inte ens putta.

Norskan var lugn. Tungt i skarpt läge.

Putten betydde glädjescener och den nordiska kombinationen kramade om varandra.

Räddade ur bunkern

Suzann började matchen bra och slutade strålande. Men däremellan var hon i flera svårigheter.

De började i bunkern på tionde. Men Suzann räddade sig ur sanden med en elegant slag. Bollen landade en halv meter från koppen, vilket inte gick att missa. Hon sänkte och Europa höll ledningen, ett upp, mot Kelly Robbins och Laura Diaz.

En lärka som missat avgången mot varmare länder lyfte drillande från strandrågen. Den ingav förhoppningar.

Europa leder med tre slag, 9,5 mot USA:s 6,5 inför söndagens singelspel.

Runt fairway och på läktaren vid greenen på elfte hålet var det fullsmockat och lika bra drag som i Annika Sörenstams drivar. Jubel och vågen för svenskan och norskan från publiken med svenska flaggan och EU:s symbol målade på kinderna.

Sörenstam trivdes. På jobbet i USA är det glest med publik.

- Jag njuter. Och det är lätt att koncentrera sig trots vågen, flaggor, applåder och jubel. Koncentration är jag bra på, sade Annika.

Bra stämning

Suzann missade en kort putt på elvan och Annika sin birdiechans. Men par klarade hon och behöll försprånget mot amerikanskorna, ett upp.

Omgivet av höga vindpinade tallar ligger hål tolv. Norskan slog ut in mellan kådiga stammar. Annika klarade igen, bra utslag, bra inspel. Putten i från en och en halv meter. Vittnen var tusentals golfdiggare. De var på gott humör, livliga värre med högljudda och glada. Men så var det också lördagskväll.

På nästa hål utjämnade amerikanskorna. Och så var det delad ledning ända tills birdiefyrverkeriet på sista och näst sista.

- Man kan sätta puttar under majors, i vanliga turneringar, men det här var en speciell känsla inför de andra i Europas lag och publiken.

Norskans birdieboll är den som sitter kvar på näthinnan.

Vill visa vad de kan

Men Annika Sörenstam gjorde en ännu värre på det 17:e hålet, från sex meter. Den betydde att de kom in på det sista hålet, lika med amerikanskorna.

- Det är så mycket folk här, de är på min sida så man vill spela bra och visa det bästa man kan, sade Annika Sörenstam.

Suzann Pettersen hade tre förlustfria insatser i ryggraden när hon gick ut i lördagseftermiddagens fyrboll med världsettan Annika Sörenstam. De spelade ihop i fredags i foursome också.

Nu har hon fyra segrar i Solheim Cup på Barsebäck.

Norskan, 22 år, brukar kallas Sörenstams efterträdare. Som nykomling på USA-touren har hon i svår konkurrens placerat sig i topp-tio hela tre gånger. Pettersen var med i Solheim Cup förra gången och hade då en vinst, en förlust och en oavgjord match.

Sörenstam och Pettersen trivs ihop.

- Hon har en bra attityd, spirit och hon spelar bra, sade världsettan.

Bo Harmby/TT