Svenskorna i Solheim Cup

En var besviken, två var nöjda

SPORTBLADET

BARSEBÄCK

Men en sak förenade svensktrion Carin Koch, Annika Sörenstam och Sophie Gustafson i Europas lag i Solheim Cup: Glädjen över lagets seger!

Koch och Sörenstam kramade om varandra när skotskan Catriona Matthew hade avgjort mot USA:s Rosie Jones med ett hål kvar att spela.

Det var på det 17:e. Publiken rusade in på greenen, gav fasen i det förbjudna, kröp under de blå repen och omringade spelarna och Europas kapten Catrin Nilsmark.

Tusentals golfdiggare i en enda röra.

Strax före denna kollektiva yra hade Annika Sörenstam avgjort sin singel - tre vunna hål när två återstod - mot Angela Stanford. Världsettan sa "det är inte klart ännu, mycket kan hända", när ett mäktig jubel steg upp mellan tallarna.

Då var det klart. Klockan var 12.45.

- Nä, nu måste jag pysa, sa Annika och sprintade iväg de 400 meterna bort till greenen där Solheim Cup 2003 tog slut för USA.

Bäst när det gällde

I sin golfbil satt amerikanarnas lagkapten Patty Sheehan och såg segerruset. Bredvid henne USA-ettan Juli Inkster, som just krossat Carin Koch, fem hål upp när fyra återstod att spela.

Deras ögon var mörka brunnar av besvikelse. Kalkylen sprack, det gick inte för USA att ta igen tre poäng, gå om och vinna söndagens singlar.

Annika Sörenstams birdie från sex meter i lördagens bästbollspel bidrog till att Europa tog ledningen med tre poäng. En miss hade inneburit bara en ynka poängs försprång inför de tolv singlarna.

Världsettan har inte spelat sin allra bästa golf på Barsebäck. Men hon har vunnit fyra av de fem matcherna.

Hon var bäst när det gällde.

Vilket kapten Nilsmark också konstaterade:

- Jag trodde att Annika skulle få avgöra i sin match. Men hon är ändå en hjältinna.

Första och sista på svensk mark

Ta som exempel söndagens niometers birdie, som knäckte Stanford.

Ett annat tungt bidrag till Europas framgång.

- Det här är kanske blir det roligaste att minnas från ett otroligt år. Om jag vinner en vanlig tävling så är jag, min man och min caddie nöjda och glada. Nu gäller glädjen ett helt lag, sa Annika om sin elva lagkamrater, kapten Nilsmark och vicekaptenen Alison Nicholas.

- Men jag måste också tacka publiken som kom hit. Man har sett vågen överallt, vi har fått ett härligt stöd, det har varit inspirerande. Att spela Solheim i Sverige, det kommer jag nog inte att uppleva mer.

En som siktar mot fler Solheim är Sophie Gustafson. Hon hade fem slag upp mot Heather Bowie när det återstod fyra hål. Utklassning.

Sophies spel något för USA

Totalt har Sophie vunnit tre av fem matcher. Hennes insats gillades av Patty Sheehan.

- Om jag fick välja en europeisk spelare till mitt lag skulle jag välja Sophie Gustafson, som hon har spelat, sa USA:s lagkapten.

Sophie blev glad över berömmet:

- Jag gillar matchspel för då behöver man inte hålla igen. Men jag har spelat bra i flera månader på touren.

Carin Koch kom till Barsebäck utan förlust i Solheim cup 2000 och 2002. Det rekordet sprack. Sviten blev en vinst och en förlust med Sörenstam, en oavgjord med Laura Davies, och förlusten i singelspelet, fem slag sämre än USA-ettan Juli Inkster.

Den förlusten tog hårt:

- Jättebesvikelse, sa Carin Koch, det brast tidigt, mina puttar gick inte i och när hon får överläge då är det svårt.

Carin Koch har inte spelat så bra som hon hoppats. Men Europa vann. Och hon var en viktig kugge i laget.

Det är det Solheim Cup handlar om.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM