Schumacher bäst när det gäller

- Det här är en av de lyckligaste dagarna i min karriär

SPORTBLADET

MONZA

När det som mest behövdes visade han klassen.

Tysken Michael Schumacher vann Italiens Grand Prix på Monza och satta även nytt hastighetsrekord.

- Det här är en av de lyckligaste dagarna i min karriär, sade Schumacher efter sin 50:e seger för Ferrari.

Foto: Reuter
Michael Schumacher vann Italian Grand Prix på Monza-banan.

Den femfaldige världsmästaren har inte vunnit på sex deltävlingar och en sjätte VM-titel har inte känts så given som den gjorde i början. Men när resultat krävdes klev han fram och knep säsongens femte seger före värste konkurrenten Juan Pablo Montoya. Schumacher var drygt fem sekunder före colombianen.

- Det har blivit många tuffa race där vi inte vunnit och inte fått de poängen vi velat, sade den regerande mästaren.

Tuff kamp mot Montoya

Han hade ett tufft lopp mot Montoya och redan på första varvet var det kamp sida vid sida mellan de två toppförarna i årets formel 1-serie.

- Jag tittade upp då och var nära att missa chikanen. Jag tappade nästan positionen. Juan kom upp på utsidan och vi hade en bra fight, väldigt hårt men sportslig, sade Schumacher.

- Men jag vann kampen och också hela racet.

Montoya tog ikapp men efter sista depåstoppet var han för långt efter för att kunna hota tysken.

- Det gick lite långsamt i depån men jag hade inte kunnat nå Michael ändå, sade Montoya.

I sammandraget leder nu Schumacher på 82 poäng före Montoya på 79. På tredje plats ligger finländaren Kimi Räikkönen på 75 poäng.

Slog 32 år gammalt rekord

Schumacher satte dessutom fartrekord för formel 1. Hans snittfart 247,585 kilometer i timmen var en förbättring av britten Peter Gethins 242,615 kilometer i timmen. Det rekordet sattes också på Monza och har stått sig sedan 1971(!).

Ferraris Rubens Barrichello var trea på söndagen. Kimi Räikkönen attackerade brasilianen flitigt under tävlingens sista tredjedel, men måste nöja sig med fjärde plats. Det betydde fem poäng till för Räikkönen, men avståndet till ledande Schumacher ökade till sju poäng.

I praktiken måste Räikkönen vinna i Indianapolis i USA om två veckor om han vill hänga med i kampen om VM-titeln.

Mästerskapet kan avgöras redan i Indianapolis. Det förutsätter att Schumacher vinner eller blir tvåa, samtidigt som varken Montoya eller Räikkönen kommer i mål. I så fall hamnar de över tio poäng bakom tysken inför den avslutande tävlingen.

- Situationen ser rätt öppen och intressant ut. Ferrari har gått bra framåt den sista tiden. Nu får vi se om vi behåller försprånget, sade Schumacher

Efter Indianapolis återstår bara Japans GP i Suzuka den 12 oktober.

TT-AFP-FNB