Litauen tog EM-guldet i basket

Det baskettokiga folket fick vänta i 64 år

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tre OS-brons har varit en hygglig tröst.

Men inget går upp mot ett EM-guld - och det fick Litauen efter 93-84 i finalen mot Spanien.

Foto: Bildbyrån
64 års väntan är över, Liauen slog Spanien i finalen och säkrade EM-guldet.

Litauen var tvunget att få grepp på Spaniens 216 cm långe NBA-stjärna Pau Gasol - det var nyckeln till framgång och det första EM-guldet sedan 1939.

Under den första tiominutersperioden gick det inget vidare. Gasol fick i nio poäng när övertaget i matchen pendlade fram och tillbaka mellan finallagen.

Men när Darius Songaila kom in på planen fick Gasol problem. Den dryga decimetern kortare forwarden från CSKA Moskva, visade att spänst och smidighet gärna kompenserar längd.

Störde Gasol framgångsrikt

Litauerna dubblerade bevakningen av Gasol - och det gillade han förstås inte. Den stenhårda uppvaktningen fick honom ur rytmen. Det var ovanligt att se spanjoren missa två raka straffkast och dra på sig två offensiva fouls. Hans frustration var påtaglig.

De öppningar som koncentrationen på Gasol gav, utnyttjade inte spanjorerna. De sköt för dåligt.

Det var också i den vevan som Litauen ryckte för första gången i matchen - och även offensivt hade Darius Songaila flera fingrar med i spelet. Hans sex poäng var starkt bidragande när balterna lade grunden till guldet genom att gå från 20-19 till 40-31 i halvtid.

Litauen dominerade under korgarna, stark returtagning kompenserade missade skott - och direkt i den tredje perioden kom ett nytt ryck som Spanien aldrig kunde hämta sig från.

Litauen för hela slanten

Plus nio blev snabbt plus 14 och det var i de behagliga trakterna försprånget för det lilla landet med den stora baskettraditionen, befann sig när EM-finalen gick in i sina sista tio minuter.

Men Spanien hade inget att sätta emot, Litauen malde på som i trans, lyckades med det mesta och lyftes fram av hel läktarsektion i gult, grönt och rött.

Litauen hade de bästa spelarna.

Litauen hade de bästa fansen.

Litauen hade till och med de bästa dansarna.

Segern i Globen var total.

Lagmaskinen segrade

Spanien hade Pau Gasol, jätten från Memphis Grizzlies, vald till årets nykomling i NBA för två säsonger sedan. Spanien hade och har också en rad talanger som troligen tryggar landslagets framgångar många år framöver.

Men där Spanien och dess coach Moncho Lopez gick bet i Globen, lyckades Litauen och Antanas Sireika.

Årets Europamästare spelade som ett lag.

Gasol repade sig efterhand, gjorde 36 poäng och med det var han vassaste poänggörare i finalen. Men en stor del av den skörden kom när matchen redan var avgjord. Spanien var för beroende av en spelare. Det är en läxa spanjorerna måste lära av till OS nästa år.

Henrik Skiöld/TT